Miercuri, 5 februarie, a avut loc întâlnirea de evaluare a Decadei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor cultelor creştine participante la eveniment, dar şi reprezentanţi ai laicilor.

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, a fost reprezentată de părintele Ovidiu Duma, Bogdănel Timoş, Eugen Ivuţ şi Laura Ologu. La această întâlnire, s-au analizat, din toate punctele de vedere, aspectele legate de eveniment, punând în prim plan impresiile comunicate de către credincioşi. A fost apreciată comuniunea binecuvântată care se împlineşte prin aceste manifestări, s-au făcut propuneri de extindere pe parcursul anului a activităților comune şi s-au punctat aspectele care trebuie evitate pe viitor, astfel încât acest eveniment să-şi concretizeze menirea, aceea de a uni sentimentele pozitive ale tuturor celor implicaţi.

Pentru al patrulea an consecutiv, cultele participante la Decada de Rugăciunea pentru Unitatea Creștinilor din Oradea propun împreună, prin rotaţie, o colectă, ca gest caritabil concret și comunitar.

Proiectul a demarat în 2017, cu strângerea de fonduri destinate Centrului pentru persoane defavorizate de la Dumbrava, a continuat în 2018, prin propunerea Bisericii Reformate de a ajuta elevii defavorizaţi să poată urma cursurile şcolare, iar în 2019, prin propunerea Comunităţii Evreilor Mesianici de a sprijini Orfelinatul din Oradea, situat pe strada Feldioarei. Colecta este coordonată în acest an de Biserica Evanghelică-Lutherană, iar fondurile sunt destinate unei grădinițe. Așa cum preciza părintele dr. Ioan Codorean, de la Biserica cu Lună, ,,fiecare să adauge o fărâmă de bucurie la bucuria acelor copilași de la grădinița evanghelică”.

În același sens, părintele rector Anton Cioba, în cuvântul său de învățătură din Biserca Tabor, apreciind modul în care colaborează cu adevărat cultele din Oradea, preciza: ,,Colecta reprezintă un gest concret pe care-l fac Bisericile împreună, cu alte cuvinte ne întâlnim, ne rugăm şi facem fapte bune, întrucât Credinţa fără fapte este moartă”.

Prin tragere la sorți, s-a stabilit că pentru anul 2021, Biserica Penticostală va fi cea care va propune destinația fondurilor adunate prin colectă în cadrul Decadei de Rugăciune comună.

După deschiderea Cutiei Albe și numărarea banilor, a rezultat suma de 6.600 lei, valoare aproape dublă față de cea din anul precedent.

Laura OLOGU