Inspecţia Muncii recomandă angajatorilor şi lucrătorilor, dar şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență şi de autorităţi.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a trimis luni, 30 martie, o informare privind prevenirea infecţiei cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) la locurile de muncă. Astfel, în contextul răspândirii infecției cu noul Coronavirus Inspecţia Muncii recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență şi de autoritățile competente, pentru gestionarea și limitarea răspândirii Covid-19.

„Având în vedere prevederile Decretului nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale Ordonanţelor militare emise de ministrul Afacerilor Interne, recomandăm angajatorilor să introducă, acolo unde este posibil, munca la domiciliu sau telemunca pe perioada stării de urgență”, este mesajul transmis de Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.

Potrivit documentului, în vederea prevenirii apariţiei şi răspândirii Covid-19 la locurile de muncă, angajatorii trebuie să ţină cont de următoarele măsuri: „informaţi şi instruiţi lucrătorii cu privire la prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, pe baza recomandărilor autorităţilor competente; asiguraţi echipamente individuale de protecţie (spre exemplu: măști de protecţie, mănuși de protecție etc.) şi verificaţi corecta utilizare a acestora, iar, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie, acordaţi echipamente individuale de protecţie noi care să protejeze lucrătorii împotriva Covid-19. Echipamentul individual de protecţie reprezintă orice echipament destinat a fi purtat sau mânuit de un lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă, precum şi orice supliment sau accesoriu proiectat pentru a îndeplini acest obiectiv; stabiliţi măsuri igienico-sanitare cu consultarea medicilor de medicina muncii; instruiţi lucrătorii cu privire la asigurarea unei igiene respiratorii corecte conform recomandărilor autorităţilor din domeniul sănătăţii; acordaţi, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape hârtie, dezinfectanţi etc.) care să prevină răspândirea infecției cu noul Coronavirus; limitaţi reuniunile de lucru la minim posibil, iar dacă acestea sunt absolut necesare, luaţi toate măsurile de prevenire şi protecţie (ședinţe în sistem video conferință, distanţa de siguranţă între participanţi etc.); limitaţi contactul dintre persoane, luaţi măsuri pentru păstrarea distanţei de siguranţă, evitaţi activitățile colective (evitați expunerea lucrătorilor la contact direct/interacțiune cu un număr mare de persoane, formarea zonelor aglomerate în cadrul proceselor de muncă etc.); reduceţi la minim posibil delegațiile/deplasările lucrătorilor pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă; asiguraţi controlul medical periodic al lucrătorilor. Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă (Legea nr. 319/2006, actualizată).

Pentru recomandări/informaţii privind noul coronavirus se poate apela TELVERDE 0800.800.358, ori se accesează www.itmbihor.ro.