Luna trecută, inspectorii ITM Bihor au verificat 291 de  unităţi. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 382 sancţiuni contravenţionale, din care 42 amenzi în cuantum de 471.100 lei şi 340 avertismente.

Pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse şi măsuri pentru intrarea în legalitate. Din totalul de 382 sancţiuni aplicate de ITM Bihor, 62% (238) au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă, iar 38% (144) au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă. În domeniul sănătate şi securitate în muncă, în ianuarie figurează 109 de unităţi controlate.

„S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat un număr de 144 sancţiuni contravenţionale, din care șapte amenzi în cuantum de 15.500 lei şi 137 avertismente”, transmite, printr-un comunicat de presă, Marius Rotar, inspector șef ITM Bihor.

Potrivit acestuia, în domeniul relaţiilor de muncă, luna trecută, au fost controlate 182 unităţi, fiind aplicate 238 sancţiuni contravenţionale, din care 35 amenzi în cuantum de 455.600 lei şi 203 avertismente.

Din totalul de 238 sancţiuni, pentru neconformităţi altele decât munca fără forme legale, s-au aplicat 203 avertismente (85% din total sancțiuni) și 26 amenzi, în cuantum de 95.600 lei.

„În acțiunea de eradicare a muncii fără forme legale, pe care o desfășoară Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, este important de subliniat că, în ianuarie, au fost depistate 13 unități, cu un număr de 22 persoane care desfășurau activitate fără forme legale de angajare. Au fost aplicate pentru aceste abateri nouă amenzi în cuantum de 360.000 lei”, precizează Marius Rotar.

În cadrul acțiunii de control, în conformitate cu prevederile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid -19, în ianuarie figurează un număr de 78 controale în domeniul sănătate şi securitate în muncă. S-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat 57 sancţiuni contravenţionale, din care patru amenzi în cuantum de 4.000 lei şi 53 avertismente.

În cadrul acțiunii de control pentru prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus, 21 controale s-au desfășurat de ITM Bihor, sub autoritatea Instituției Prefectului Județului Bihor împreună cu alte instituții (ex.: Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Direcția de sănătate publică Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana). Neconformitățile constatate se refera la: neefectuarea triajului epidemiologic al angajaților și al vizitatorilor; nerevizuirea planului de prevenire și protecție cu măsurile împotriva răspândirii și contaminării cu virusul Covid 19; neasigurarea distanței de minimum doi metri între mese și neasigurarea semnalizării de securitate si sănătate în muncă.

Pe de altă parte, în cursul lunii trecute, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor s-au depus spre înregistrare patru notificări cu privire la concedierea colectivă în conformitate cu prevederile Legii nr.53/2003-Codul Muncii.

Concedierile colective vor avea loc în 2021 și privesc un număr estimativ de 900 salariaţi din domenii de activitate precum domeniul bancar, producție mobilă, producție încălțăminte.

„În continuare, susţinem respectarea drepturilor celor ce muncesc şi nu acceptăm sub nicio formă desfăşurarea muncii fără forme legale. Un contract de muncă legal şi o evaluare a riscurilor de accidentare, cu măsurile adecvate care se impun, pot salva vieţi”, menționează șeful ITM Bihor.