A IV-a Zi Mondială a bunicilor și vârstnicilor va fi sărbătorită duminică, 28 iulie, în biserică, având ca temă: „Nu mă lepăda în timpul bătrâneții mele (Ps 70, 9)”.

Ziua Mondială a bunicilor și vârstnicilor va fi marcată în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae” din Oradea, printr-o Sfântă Liturghie arhierească, oficiată de PS Virgil, de la ora 10.00. La finalul Sfintei Liturghii, se va rosti rugăciunea Zilei mondiale a bunicilor şi a vârstnicilor, precum și o rugăciune pentru părinți, bunici sau străbunici, pentru a-I mulțumi Domnului pentru cei pe care suntem chemați să nu îi părăsim niciodată...

De asemenea, potrivit pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei și îndrumător spiritual, vor fi împărtășite mărturii personale ale persoanelor vârstnice cu privire la relaționarea cu persoanele tinere în societatea odiernă, prin membrii Asociației „Viața Ascendentă” - care face parte din Mişcarea creştină a pensionarilor din România și reprezintă  un capital inestimabil de disponibilitate, de înţelepciune, de cunoaștere.

Sărbătorită în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana din calendarul latin, Ziua Mondială a bunicilor și vârstnicilor a fost înființată de Papa Francisc în 2021, din dorința de a promova o cultură a întâlnirii prin susținere, afecțiune și promovarea iubirii Evangheliei. Această Zi Mondială este, de asemenea, o ocazie a  tinerelor generații de a arăta dragostea și prețuirea față de bunici și față de vârstnici, precum și a unui dialog intergenerațional mai eficient.

Tema Zile Mondiale a bunicilor și vârstnicilor din 2024 reprezintă rugăciunea dureroasă a unui bătrân care ne amintește că singurătatea este o realitate larg răspândită, din păcate, care afectează multe persoane în vârstă, victime ale culturii rebutului, considerându-se ele însele o povară pentru societate.