Palatul Copiilor Oradea a găzduit joi, 25 aprilie, activitatea principală a proiectului Concurs Regional de Folclor și Tradiții „Tradiții românești”, desfășurat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar și Palatul Copiilor Oradea.

Coordonatorii proiectului, profesoarele Liliana Canalaș, Adina Cărădan și Dorina Tocuț, alături de întreaga echipă de organizare a CȘEI ,,Orizont” Oradea, au primit, cu drag, elevii școlilor partenere din județele Alba, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Bistrița-Năsăud, Satu Mare.

Oaspeții au apreciat inițiativa Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, au mulțumit părinților și profesorilor coordonatori de elevi pentru susținerea, aprecierea și cunoașterea valorilor tradiționale românești: prof. Carmen Dume, inspector școlar pentru Activități Extracurriculare, prof. Elena Erdeli, inspector școlar pentru Învățământul Special, prof. Marius Constantin Marcu, director Palatul Copiilor Oradea, prof. Flaviu-Ștefan Zancu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Bihor, prof. Aurica Bonțu, Liceul de Arte Oradea, și Lucian Florin Bonțu, corepetitor la Școala de Arte „Francisc Hubic” Oradea.

Directoarea CȘEI ,,Orizont” Oradea, prof. Lăcrimioara Șipoș, a mulțumit pentru interesul și prezența, în număr atât de mare, a elevilor, profesorilor, părinților, bunicilor, reprezentanților unor instituții de seamă din Bihor.

Șezătoarea din cadrul proiectului a fost un spectacol cu cortina deschisă, un spectacol în care au fost prezentate, cu mândrie, costume populare, obiceiuri, obiecte tradiționale din diferite zone ale țării (Bihor, Alba, Arad, Caraș- Severin, Bistrița-Năsăud și Satu Mare), cântece de copii cu versuri puternice de trăire și simțire românească și pricesne, momentele cuprinse în cele trei secțiuni.

Prin proiectul educativ ,,Tradiții românești” se propune valorizarea tradiţiilor şi obiceiurilor poporului în contextul actual socio-cultural.

Elevii au purtat costume populare din diferite zone ale țării. Au participat peste 400 de elevi prezenți la Concursul Regional de Folclor și Tradiții.

Alături de cele 50 de momente artistice prezentate pe scenă, elevii și profesorii Adrian Nicolae Micula și Gheorghe David au desfășurat Atelierul de încondeiat ouă cu bizarca, în holul de intrare al Palatului Copiilor.

Atât în sala de spectacol, cât și la atelierul de încondeiat, elevii din învățământul de masă, din mediul urban și rural, din județul Bihor și alte județe, au interacționat cu elevii din învățământul special, au socializat și s-au susținut reciproc.