Asociația Exploratorilor „Pușcații” a organizat, în perioada 24-26 noiembrie, cea de-a IV-a ediție a proiectului „Casa Tradițională”.

Devenit deja o tradiție, evenimentul a adunat adolescenți cu vârste cuprise între 13 și 17 ani, într-un cadru autentic, în satul Roşia, județul Bihor, organizatorii propunându-și să creeze cadrul potrivit pentru redescoperirea valorilor comunității, sentimentul de apartenență și identitate.

„Ultimele trei ediții ale proiectului „Casa Tradițională” au avut rezultate peste așteptări și ne-am dorit ca acest eveniment să devină o tradiție anuală. În acest an, ne propunem o temă inedită, «Implicarea Adolescentului în Comunitate». În era digitală, tinerii sunt tot mai absenți din viața colectivității, iar valorile comunității tradiționale sunt considerate old fashion. Ne luăm provocarea de a ajuta tinerii să redescopere comunitatea și valorile ei și să își dezvolte sentimente de apartenență și identitate. Nu vor lipsi drumețiile în natură și descoperirea tradițiilor locale. Participantii vor fi tineri din medii defavorizate și familii monoparentale”, afirmă Sebastian Martian Sbîrcea, președintele Asociației Exploratorilor Pușcații.

Beneficiarii proiectului „Casa Tradiţională - ediția a IV-a” sunt elevi care provin din familii monoparentale sau cu merite deosebite și adolescenți ai diferitelor centre de plasament sau alte centre de îngrijire. Anul acesta, participă elevi din cadrul a șapte școli din Arad, printre care: Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”, Liceul Thenologic de Construcții și Protejarea Mediului Arad, Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad și Școala Gimnazială „Aurel Sebeșan” Felnac.

„Nu ne limităm doar la ateliere și prezentări, avem planificate și câteva activități în natură, care vor avea ca scop principal parcurgerea unor trasee montane, vizitarea unor obiective turistice (Cheile Cuților, Peștera Meziad etc.) și cunoașterea mediului natural înconjurător”, spune și Valentin Alexandru Radu, membru activ implicat în proiectele asociației.

Asociația Exploratorilor „Pușcații” se implică în proiecte sociale și promovează turismul montan și explorarea naturii. Printre activitățile principale se regăsesc acțiunile cultural-educative pentru adolescenți, drumețiile în natură și expedițiile montane.

Proiectul social-educativ „Casa Tradițională - ediția a IV-a” este susținut cu ajutorul organizatorilor și voluntarilor asociației.