Curtea Liceului German „Friedrich Schiller” din Oradea s-a umplut marți, 11 mai, de fericire, joacă și râsete, datorită unor patrupezi simpatici instruiți să devină câini de terapie.

Evenimentul, organizat de Asociația Bonitas din Oradea, a avut un succes extraordinar în rândul elevilor de la „Friedrich Schiller”.

West este un labrador auriu, Becky - un lagotto romagnolo maroniu, iar Pufi - un buldog francez. Spectacolul interactiv a fost oferit de membrii Asociației pentru copii și tineri cu dizabilități Bonitas din Oradea și de cei de la Asociația Angel Dog din Satu Mare. La activitate au fost prezenți peste 50 de copii, cărora, prin joacă, le-au fost dezvoltate abilitățile de socializare, comunicare și empatie.

În timpul prezentării, cei mici au putut observa că, într-adevăr, câinele este cel mai bun și mai loial prieten al omului. În plus, participanții au fost uimiți să vadă cât de disciplinat și de răbdător poate fi un patruped, și cum acesta îndeplinește toate cerințele stăpânului.

Cei trei câini prezenți la activitate i-au cucerit din prima clipă pe copii, care le strigau numele, ca în ecou, pentru a-i îndemna să execute diferite activități de agilitate, sărituri peste obstacole, ocolire prin slalom etc. Mai mult, unele sarcini au fost efectuate de copii împreună cu prietenii lor patrupezi.

Câinii instruiți s-au simțit foarte bine în preajma copiilor și s-au bucurat mult când, la final, au fost  mângâiați și îmbrățișați de cei mici. Efectul pozitiv al câinilor s-a simțit și la copiii mai timizi care, deși la început nu au avut curaj să se apropie de ei, până la urmă au prins curaj și s-au împrietenit.

Activitatea a făcut parte din proiectul „Câinii - o șansă pentru copii cu dizabilități”, finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Coordonatorul proiectului este Eva Zita Balogh, psiholog.

„Apare frecvent întrebarea dacă un câine de terapie se poate folosi doar în cazuri tipice sau și la copiii „sănătoși”? Răspunsul este Da! Activitățile cu câinii sunt benefice pentru orice copil, deoarece, pe lângă creșterea inteligenței emoționale a acestuia, se dezvoltă și capacitatea lui de concentrare, dar și coordonarea mișcării. În plus, acei copii care au în grijă câini de la vârstă mică, vor deveni mai târziu adulți mai toleranți”, ne-a mărturisit psihologul Eva Zita Balogh.

Atât copiii, cât și învățătoarele de la Liceul German au fost foarte încântați de eveniment, și i-au rugat pe organizatori să revină în mijlocul lor cât mai curând, pentru ca și alte clase din școală să aibă posibilitatea să participe la o asemenea „lecție” specială, direct sub cerul liber...