Liga Judeţeană a Pensionarilor din Bihor s-a întrunit miercuri, 16 octombrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea, atât pentru a discuta problemele cu care se confruntă pensionarii şi demersurile legale posibile pentru soluţionare, cât şi pentru a sărbători Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice.

Pentru început, a luat cuvântul Ilie Popescu, preşedintele Ligii Judeţene a Pensionarilor din Bihor, care i-a asigurat pe cei în jur de 40 de pensionari prezenți la eveniment că „până în 2021, nu se va mișcora pensia la nimeni!”.

Cornel Mureșan, vicepreședintele organizației, a prezentat, apoi, mesajul președintelui Federației Naționale a Pensionarilor din România, Preda Nedelcu, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.

Invitaţi la întâlnire au fost reprezentanţi ai Casei Judeţene de Pensii, Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie, care le-au prezentat membrilor Ligii Judeţene a Pensionarilor informaţii de interes, inclusiv cu privire la cardul naţional de sănătate. Printre invitați s-a aflat și agent șef principal Florin Capriș, în calitate de reprezentant al Poliţiei de Proximitate din cadrul IPJ Bihor, care a vorbit despre proiectul „Security Marketing”, destinat persoanelor vârstnice. Cu acest prilej, polițistul le-a amintit vârstnicilor câteva reguli pe care trebuie să le respecte pentru a nu cădea victime ale infractorilor. Mai mult, reprezentantul Poliţiei de Proximitate le-a recomandat acestora să fie vigilenţi şi să apeleze la poliţiştii arondaţi zonei în care locuiesc pentru ajutor.

La eveniment au fost prezenți și șapte elevi din clasa a XII-a D, de la Liceul de Artă din Oradea, care le-au făcut portrete unora dintre dintre „bunici”, aleși la întâmplare de către tinerii artiști.

„Liga Județeană a Pensionarilor Bihor sărbătorește Ziua Internațională a Vârstnicilor. De altfel, toată luna octombrie este Luna Senectuții. În România, Federația Națională a Pensionarilor este prima care a intervenit pe lângă organele statului, pentru a fi sărbătorit acest eveniment și la noi. Liga Județeană a Pensionarilor Bihor este afiliată la FNPR, iar astăzi (ieri – n.r.) sărbătorim evenimentul. Organizăm această zi în fiecare an, în luna octombrie, din anul 2000 încoace”, ne-a declarat Ilie Popescu, președintele Ligii Județene a Pensionarilor din Bihor.

La final, Ilie Popescu a împărţit celor prezenţi câte o „mică atenţie” din fondurile asociaţei, dar şi bani proveniţi din sponsorizări primite de la Guvernul României.

În fiecare an, la 1 octombrie, este marcată Ziua internaţională a persoanelor vârstnice pentru promovarea drepturilor acestora, pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii.

Sărbătoarea vârstnicilor a fost instituită la 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU. Potrivit ONU, la nivel mondial, se estimează că populaţia de peste 60 de ani va ajunge la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă va atinge, în 2050, 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi. Un studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populaţiei, astfel că, până în anul 2080, aproape 30% din cetăţeni vor avea vârsta de 65 de ani sau peste. Mai mult, se estimează că procentul persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va depăşi 12% din populaţia totală, până în 2080.