Asociația Smart Learning Center din Oradea, având deja experiența și bucuria de a sprijini copiii în domeniul învățării informaticii, organizează „Hour of Code Oradea 2018”. Acest eveniment, la care participă sute de mii de copii din întreaga lume, se va desfășura și la Oradea, luni, 3 decembrie, de la ora 17.00, la sediul asociației.

 

La eveniment sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, pentru a pătrunde, cu curaj și încredere, în lumea fascinantă a programării calculatorului.

„Noi considerăm că fiecare elev ar trebui să aibă posibilitatea de a învăța programare și despre tehnologia computerelor. Aceasta ajută la dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, la dezvoltarea logicii, a gândirii computaționale și a creativității. Începând devreme, elevii vor avea fundamentele necesare pentru succesul în orice carieră a secolului XXI”, spune Rodica Ardelean, de la Asociația Smart Learning Center.

Potrivit acesteia, Hour of Code („Ora de Programare”) reprezintă o introducere de o oră în programare și tehnologia calculatoarelor, cu scopul de a arăta că oricine poate învăța bazele acestora. Încercarea de a încuraja elevii să învețe programare de la vârste din ce în ce mai mici a devenit deja un efort global.

„Aceasta începe prin parcurgerea unor activități timp de o oră, pe calculator sau nu, individual sau în echipe, sub îndrumarea unor mentori, pentru ca elevii să prindă curaj,  să înțeleagă câteva noțiuni fundamentale, dar mai ales pentru a le stimula entuziasmul, însă acțiunea se poate extinde la o multitudine de eforturi ale comunității în acest scop”, menționează Rodica Ardelean.

Această campanie este susținută de peste 400 de parteneri și 200.000 de educatori din toată lumea.

Evenimentul Hour of Code este organizat de Code.org, o organizație non-profit dedicată extinderii educației cu privire la tehnologia computerelor și programare, prin promovarea acesteia în școli și prin creșterea participării femeilor dar și a elevilor din minorități.

 

Cum se va desfășura evenimentul?

„Copiii pot participa împreună cu părinții sau nu, și sunt rugați să aducă, în măsura posibillităților, un laptop. Desigur, sunt disponibile și calculatoarele asociației noastre, însă acestea nu vor fi suficiente. Timp de o oră, copiii vor lua parte la atelierele de programare care vor cuprinde platformele: Scratch, Python Microbit, Lets code sau Minecraft Designer, în funcție de vârstă și de nivelul lor de înțelegere, sub îndrumarea mentorilor noștri și ajutati de copiii care au deja experiență în programare. La finalul activităților copiii vor primi diplome, stickere și badges, dar îi așteaptă și multe alte surprize”, menționează organizatoarea evenimentului.

Evenimentul va avea loc la sediul asociației (Oradea, str. Independenţei nr.24, ap.34, etaj I, telefon: 0723-248354,  0751-075326). Activitatea este gratuită și deschisă tuturor copiilor curioși și dornici să învețe. Înscrieri se pot face până duminică, 2 decembrie, fie telefonic, fie prin email sau prin completarea formularului de pagina de facebook a asociației.