În urma analizelor de laborator efectuate, 100 grame de carne de miel au o valoare calorică ridicată de  200 - 300 kcal şi un conţinut ridicat de potasiu. Organele (în special ficatul), dar şi carnea conţin foarte mult fier, care se absoarbe foarte uşor, zinc şi carnitină cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acidu folic şi vitamina E. Are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate (80 mg de colesterol la 100 grame).

Carnea mieilor cu greutate mai mica de 10 kg sau sub 9 săptămâni poate produce, la persoane predispuse genetic - cu boli preexistente - sau în caz de consum excesiv, probleme legate de conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine ce o fac dificil de digerat, iar excesul creează probleme putând declanşa  atac de guta, la cei suferinzi deja, şi boli gastro-intestinale şi hepato-renale, la cei predispuşi unor asemenea afecţiuni (cu hiperuricemie). Carnea are conţinut scăzut de fibre alimentare aşa că se recomandă  asocierea cu legume pentru a preveni constipaţia, iar stufatul sau drobul trebuie să aibă cat mai multa verdeaţa şi orez. Are conţinut crescut de lipide cu risc aterogen în special la cei cu boli cardiovasculare sau risc de colici biliare, pancreatită şi conţinut crescut de proteine, putând determina alergii.

DSP Bihor recomandă cetăţenilor respectarea mai multor măsuri dacă se consumă cărne de miel. În cazul preparării ciorbelor, adăugarea cărnii se recomandă a se face doar în momentul fierberii şi, pe cât e posibil, folosirea cărnii de la miei de 10-14 kg. Se recomandă prepararea cărnii de miel înăbuşita sau pe grătar, evitându-se pe cât posibil prăjelile, iar stufatul trebuie să conţină cât mai multe legume, deoarece carnea nu conţine fibre şi legumele vor ajuta prevenirea constipaţiei. Asocierea cărnii de miel cu pâine, mămăliga sau paste trebuie evitată. La achiziţionarea mielului este bine să verificaţi  existenţa ştampilei sanitar-veterinare. Nu cumpăraţi şi nu folosiţi pentru preparare şi consum carne de miel care a fost depozitată la temperaturi mai mari de patru grade Celsius.

Dacă nu vă simţiţi bine după ce aţi consumat carne de miel DSP recomandă adresarea la cea mai apropiată unitate medicală care are program de activitate permanent pentru cazurile urgente în scopul examinării medicale şi instituirii precoce a tratamentului adecvat.