Fundația Hospice Emanuel din Oradea a finalizat programul „Viața ta a schimbat lumea”, ediția a doua, care s-a desfășurat în perioada 4 decembrie 2017 - 31 august 2018. 29 de copii din Oradea şi din localităţile limitrofe, asistaţi de Fundaţia Hospice Emanuel, au beneficiat de vizitele psihologului, ale asistentului social sau ale voluntarilor.

 

Programul s-a adresat pacienţilor pediatrici diagnosticaţi cu o boală limitantă de viaţă în stadiu avansat, fraților lor, cât şi copiilor pacienţilor oncologici adulţi, aflaţi în pragul pierderii lor sau imediat după deces. Un număr total de 29 de copii din Oradea şi din localităţile limitrofe, asistaţi de Fundaţia Hospice Emanuel, au beneficiat de vizitele psihologului, ale asistentului social sau ale voluntarilor formați în intervenții Child Life. Programul „Viața ta a schimbat lumea 2” și-a propus să împlinească una dintre cele mai profunde nevoi ale copilului sau adultului grav bolnav: nevoia de a ști că viața lor este prețuită și că nu vor fi uitați.

Construirea de moșteniri este o intervenție psihosocială care utilizează într-un mod extraordinar valoarea terapeutică a autoexprimării prin intermediul artelor, muzicii, compoziției lirice și narative sau horticulturii în fața unor crize de viață. Crearea de moșteniri permite copiilor și familiilor lor să-și petreacă ultimele zile împreună creând amintiri, oferindu-și daruri deosebite, găsind pace sufletească și spunându-și „La revedere”. Într-o manieră plină de sensibilitate și compasiune programul s-a adresat atât nevoilor emoționale ale copilului, cât și ale familiei sale prin crearea de amintiri care pot fi păstrate și prețuite mult timp după despărțirea de cel drag. Oferind familiilor oportunitatea de a crea moșteniri, terapeuții li s-au alăturat validând semnificația vieții copilului lor și impactul pe care acesta l-a avut în familia lor, în comunitate și în lume.

Intervențiile terapeutice s-au dovedit eficiente în direcția creșterii activității și angajamentului copiilor, în optimizarea relațiilor cu ceilalți și în îmbunătățirea stimei de sine.  În ce privește emoțiile negative, intervențiile au condus la reducerea anxietății, depresiei și a sentimentului de neputință.

„Față de anul trecut, programul „Viața ta a schimbat lumea 2” a inclus și componenta terapeutică a Taberei Inimilor cu Dor (6-10 august 2018). La această tabără au participat copii din 11 familii care și-au pierdut un părinte, frate sau soră în cursul ultimului an, împreună cu părintele supraviețuitor. Scopul ultim al taberei terapeutice a fost vindecarea emoțională în urma pierderii persoanei dragi și reîntoarcerea la o viață trăită cu scop. Tabăra pentru familii îndoliate se află la prima sa ediție, Fundația Hospice Emanuel organizând în trecut tabere pentru adolescenți îndoliați, dar nu pentru întreaga familie”, susține Daria Barna, psiholog Fundația Hospice Emanuel.

Fundația Hospice Emanuel multumește pe această cale Fundației pentru Comunitate și Companiei MOL România pentru grantul de 25.000 lei care a asigurat susținerea financiară a proiectului pe parcursul celor nouă luni de implementare. Grantul a fost acordat pentru a șasea oară consecutiv Fundaţiei Hospice Emanuel prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor.