Ortodocşii şi greco-catolicii au sărbători, ieri, Paştele Morţilor sau cum este cunoscut în popor, Paştele blajinilor. În fiecare an, prima duminică după Paşte este dedicată sufletului morţilor, prilej cu care aparţinătorii mormintelor vin în cimitire şi aduc ofrande pentru cei plecaţi dintre noi şi împart pomeni, iar preoţii fac slujbe la căpătâiul celui adormit.

La sfârşitul Săptămânii Luminate, când în popor se sărbătoreşte Paştele Morţilor sau Paştele Mic, zis şi Paştele Blajinilor, creştinii merg de dimineaţă la biserică, pentru a da de pomană colaci şi ouă roşii. La Oradea, credincioşii ortodocși și greco-catolici s-au pregătit întreaga săptămână pentru acest eveniment. Au curăţat mormintele, au spălat crucile şi pietrele funerare, au umplut glastrele cu apă, au adus și au plantat flori.

Sâmbătă, oamenii au mers la Cimitirul Municipal „Rulikowski” doar să pregătească mormintele, pentru ca a doua zi, însoţiţi de preoţi şi încărcaţi cu pomeni, să revină la mormântul celor dragi. Credincioşii au adus ieri cu ei ouă roşii, bucăţi de cozonac şi flori.

Intrarea autovehiculelor în cimitir a fost interzisă, cu excepția autovehiculelor care au transportat persoane cu handicap, acestea trebuind să deţină asupra lor legitimaţie care atestă acest fapt. În plus, pe baza unor acte de identitate, Administraţia cimitirului a pus la dispoziţia orădenilor unelte pentru curăţarea şi întreţinerea mormintelor.

Ziua de ieri a fost plină şi pentru preoţi, mulţi dintre ei fiind solicitaţi să ţină o slujbă la câte un mormânt. A fost o zi bună şi pentru vânzătorii de flori, cele mai solicitate buchete fiind cele cu flori de primăvară. Pentru ca aparținătorii să nu fie deranjați de cerșetori și a nu exista incidente, Administrația cimitirului a luat măsuri apelând la serviciile Jandarmeriei și ale Poliției.

Duminica Tomii, prima duminică după Paşti, este dedicată Apostolului Toma în calendarul ortodox şi sufletului morţilor în Calendarul Popular. Este o sărbătoare populară cu dată mobilă, sinonimă cu Paştele Morţilor, fiind dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor.