Mai multe incendii s-au produs, în ultimele zile, în judeţul Bihor, pompierii fiind solicitaţi şi pentru salvarea unor câini rămaşi blocaţi într-un canal.

 

Vineri dimineaţa, pompierii militari din cadrul Stației Săcueni au intervenit pentru salvarea a patru animale rămase blocate într-un canal de pe strada Libertății din localitate. Forțele de intervenție au îndepărtat dalele de beton care acopereau parțial canalul, cei patru câini fiind scoși la suprafață, teferi. În aceeași zi, echipajele Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au acționat pe strada Bumbacului din Oradea, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism. Incendiul, stins în aproximativ 10 minute, a afectat compartimentul motor, masca față, capota și parbrizul autovehiculului. Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului un acumulator electric defect. În intervalul 2 - 4 iunie, echipajele de pompieri militari ale Stației Valea lui Mihai, Detașamentului Salonta și Detașamentului 2 de Pompieri Oradea au acționat pentru stingerea a cinci incendii produse la terenuri virane situate în localitățile Valea lui Mihai, Mădăras și Oradea. Evenimentele, generate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, nu s-au soldat cu pagube materiale, flăcările afectând vegetația uscată pe o suprafață totală de aproximativ șase  hectare. Duminică, forțele de intervenție ale Stației de Pompieri Aleșd au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie din localitatea Țețchea. La sosirea echipajelor de stingere, flăcările se manifestau violent la un șopron, existând riscul propagării acestora la adăpostul de animale. Pompierii militari, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Țețchea, au evacuat animalele și au stins incendiul în aproximativ o oră și 10 minute. Ca urmare a producerii incendiului, a cărui cauză probabilă a constituit-o folosirea intenționată a sursei de aprindere, au ars șopronul, aproximativ 5 metri cubi lemne de foc și circa 15 tone de fân depozitate în interiorul construcției.

Au fost salvate patru animale (o vacă și trei porci) și grajdul (construcție lipită de cea afectată de incendiu). În intervalul 1 - 5 iunie, echipajele SMURD Bihor au acordat  primul ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă victimelor unui număr de cinci accidente rutiere produse pe raza judeţului şi pentru 82 de persoane care prezentau diverse afecţiuni: hipertensiune arterială, contuzii, arsuri, fracturi, traumatisme, cefalee, excoriaţii, plăgi şi alte probleme de natură medicală.