Având în vedere situația actuală de pandemie, urmată de instituirea stării de urgență care a dus la întreruperea anul școlar și a închiderii multor clădiri cu funcționalități diferite, specialiștii în sănătate recomandă mai multe măsuri care să ferească populația de îmbolnăviri prin intermediul apei.

Institutul Național de Sănătate Publică recomandă, în ceea ce privește calitatea apei potabile din surse individuale de apă potabilă (fântâni publice și private), ca întreținerea și dezinfecția fântânilor să se facă conform ghidurilor care se găsesc pe cnmrmc.insp.gov.ro. În cazuri speciale pot fi recomandate alte tehnici de tratare a apei pentru consum uman care sunt eficiente în îndepărtarea sau distrugerea virusurilor inclusiv fierberea, ultrafiltrarea, radiația solară.

Ca măsură suplimentară se recomandă spălarea și dezinfecția periodică, cu apă și detergent sau soluție alcoolică peste 60% a suprafeței găleții cu care se scoate apa din fântână, precum și a recipientelor în care aceasta se depozitează.

În ceea ce privește calitatea apei potabile în sistem centralizat, se recomandă supravegherea asigurării furnizării continue a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă, canalizare și salubrizare. Furnizarea apei permite igiena și curățarea periodică a mâinilor, de aceea se vor lua măsuri pentru asigurarea apei potabile și în zonele cu acces limitat. Serviciile de apă nu ar trebui întrerupte din cauza consumatorilor aflați în incapacitate de plată. Dezinfecția apei potabile cu clor ar trebui să asigure o concentrație ≥5 mg/L timp de 30 de minute, iar în sistemul de distribuție să se păstreze 0,2-0,5 mg/L clor rezidual liber.

În ceea ce privește calitatea apei potabile furnizate la nivelul unităților publice redeschise (școli, grădinițe, birouri, cluburi sportive etc.), trebuie ca apa de robinet să fie lăsată să curgă o perioadă mai lungă de timp, pentru a se asigura înlocuirea apei stagnante în conducte, cu apă potabilă sigură (tratată) de la rețeaua de distribuție. Înainte de utilizare, sistemele de apă caldă trebuie readuse la o temperatură de funcționare de 60℃ sau mai mare și la o temperatură de circulație de peste 50℃ pentru a gestiona riscurile microbiene, inclusiv Legionella. Sistemele de apă rece trebuie readuse la mai puțin de 25℃ și, în mod ideal, sub 20℃. Rezervoarele de depozitare sau turnurile de răcire, la nivel de clădire, pot necesita dezinfectare înainte de a fi reutilizate.

După ce măsurile de mai sus au fost puse în aplicare și înainte de redeschiderea spațiilor, se recomandă efectuarea unor teste de calitate a apei pentru a verifica dacă apa din incintă este conformă cu legislația în vigoare și este sigură pentru consumul uman și pentru alte utilizări (de ex. duș). Personalul de specialitate din cadrul DSP Bihor va asigura, la solicitare, îndrumare pentru proprietarii sau administratorii clădirilor, privind siguranța apei potabile.