În data de 20 noiembrie a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 , Legea nr. 216/17.11.2017 pentru completarea art. 65 din  Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.  Conform acestei modificări, beneficiază de recalcularea pensiei persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în peroada 1 ianuarie 2011-16 iulie 2016.

 

Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului. Documentele necesare sunt: cerere de recalculare însoţită de copia actului  de identitate valabil.

Aceste prevederi se aplică persoanelor care, până în luna depunerii cererii, inclusiv, nu au îndeplinit condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Pentru evitarea aglomerației din fața ghișeelor și a reducerii timpului de așteptare recomandăm persoanelor interesate să utilizeze serviciile de programare telefonică sau on-line. Programările telefonice se pot face cel puţin cu o zi înainte, pentru zilele lucrătoare (luni, marţi, miercuri şi joi) pentru intervalul de timp între orele 13.00-16.00, cu excepţia zilei de vineri. Programarea telefonică, pentru probleme legate de pensii, se poate solicita la nr. 0259-413.451, în timpul programului de lucru (ora 8.00-16.00). Programarea se poate solicita și la intrarea în instituție la ghișeul de informații.

Programările on-line se pot face cel puţin cu o zi înainte, pentru zilele lucrătoare (luni, marţi, miercuri şi joi) de la ora 8.00 până la ora 16.00, cu excepţia zilei de vineri.

Aplicaţia se poate accesa la adresa www.cjpensiibihor.ro, la capitolul ,,Programare online”, care cuprinde şi informaţii utile, precum documentele necesare şi cereri pentru diferite tipuri de pensie.