În această situație dificilă prin care trece țara noastră în acest moment, Cluburile Rotary din Bihor și-au dat mâna pentru un scop comun, adoptând, împreună, ca domeniu prioritar, sănătatea comunității.

Dacă la nivel individual, noile restricții sugerează izolarea, la nivel simbolic, acest îndemn rotarian promovează, aparent paradoxal, unitatea globală a acțiunilor menite să realizeze o schimbare în bine a comunității prin noi înșine. La nivelul județului Bihor, există mai multe Cluburi Rotary care și-au stabilit, fiecare, diverse domenii prioritare precum: sprijinirea educației, dezvoltarea economiei locale, furnizarea apei curate și a sistemelor de salubrizare, promovarea igienei, proiecte de asistență socială pentru colectivitățile defavorizate, promovarea păcii, precum și lupta împotriva bolilor.

În această situație dificilă prin care trece țara noastră în acest moment, Cluburile Rotary din Bihor și-au dat mâna pentru un scop comun, adoptând împreună ca domeniu prioritar sănătatea comunității noastre.

Astfel, Rotaract Club Oradea a donat 34.000 lei, Rotary Club Oradea - 30.000 lei, Rotary Club Oradea Art Nouveau - 29.000 lei, Rotary Club Marghita - 25.000 lei, Rotary Club 1113- 24.000 lei, Rotary Club Băile Felix - 23.000 lei, însumând 165.000 lei.

„Scopul donațiilor Cluburilor Rotary reprezintă contribuția noastră pentru achiziția unui aparat automat de testare Real-Time PCR și a kiturilor de teste aferente, necesare diagnosticării persoanelor infectate cu noul coronavirus”, transmit, printr-un comunicat de presă, reprezentanții cluburilor Rotary Bihor.

Această achiziție dă posibilitatea testării a aproximativ 200 de persoane/zi și obținerea rezultatelor într-un timp mult mai scurt, nemaifiind necesară trimiterea probelor pentru analiză în Cluj-Napoca, știut fiind faptul că sistemul medical traversează o perioadă extrem de dificilă. Aparatul automat de testare a ajuns vineri în Oradea și, după testare și instruirea personalului, a fost pus în funcțiune începând de duminică, 22 martie 2020, în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, spitalul din linia întâi în lupta cu Covid-19 din județul Bihor.

„Cluburile Rotary din Bihor și-au propus să continue la fel de transparent sprijinul sistemului medical prin acțiuni de donații și de strângere de fonduri, acțiuni la care este invitată întrega comunitate, pentru a depăși cât mai grabnic și cu pierderi cât mai mici dezastrul pandemic”, menționează Monica Costea, secretar Rotary Club Oradea Art Nouveau.

Spitalele locale bihorene pot fi sprijinite prin donații directe către Asociația „Sprijiniti Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea” în contul RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA.