Numai Dumnezeu ştie ce este în sufletul unei mame, atunci când copilul ei este suferind pe patul de spital… Luminița Cionca este o tânără de 19 ani din Oradea, grav bolnavă. În ultima perioadă, tânăra a fost plimbată între spitale, după ce, în urmă cu două săptămâni, a început să acuze dureri cumplite în partea dreaptă a abdomenului. 

Luminița Cionca este o tânără de 19 ani din Oradea, diagnosticată cu cerebelită subacută cu virus herpes, care a dus la atrofie cerebeloasă, diplopie, pareză de nerv cranian şi epilepsie. În ultima perioadă, tânăra a fost plimbată între spitale, după ce, în urmă cu două săptămâni, a început să acuze dureri cumplite în partea dreaptă a abdomenului. 

Numai Dumnezeu ştie ce este în sufletul unei mame, atunci când copilul ei este bolnav…

“În urmă cu două săptămâni, fata mea a început să prezinte brusc nişte dureri îngrozitoare în burtă. A fost dusă la Urgenţe, unde, după câteva investigaţii, ni s-a transmis că nu are nimic şi că pot s-o duc acasă să-i dau calmant sau, dacă doresc, s-o duc la un ginecolog. Din păcate, acele dureri cumplite au revenit a doua zi, aşa că am dus-o la Maternitate, unde doamna doctor Rodica Negrini i-a făcut un ecograf… superficial. Mi-a spus că Luminiţa nu are nimic, şi ne-a recomandat să continuăm investigaţiile, după ce ne-a dat nişte calmante în plus”, povesteşte Olimpia, mama Luminiţei.

Femeia îşi vedea copila cum se chinuia. Ar fi vrut să-i ia fetei durerea cu mâna şi ca numeroasele medicamente pe care le primiseră până atunci să dea rezultate. Dar nu a fost aşa... A treia zi, au ajuns din nou la UPU, pentru că tânăra acuza din nou acele dureri în partea dreaptă a abdomenului.  

“Când am ajuns la Urgenţe, Luminiţa a fost luată la întrebări: “Iar ai venit?” Înăuntru, tânăra a făcut febră 38. O doamnă de la UPU a venit în curte la mine, revoltată, şi m-a luat la rost, pe motiv că fata a făcut febră 38, după ce i-a fost administrat calmant. În două ore, o infirmieră mi-a predat copilul şi fişa medicală, fără nicio explicaţie. Pe hârtii era trecut următorul diagnostic: “Faringită cronică”, iar noi ne-am dus la spital cu dureri în burtă”, îşi aminteşte mama Luminiţei.

Durerile persistau, în ciuda tratamentului, astfel încât Olimpia a fost nevoită s-o ducă pe copila ei la Urgenţe şi-n următoarea zi.

“ Tănăra spunea că simte dureri în partea dreaptă şi că i se rupe burta. În afară de acel test pentru identificarea Covid 19 şi faptul că s-au uitat la ea în gât, alte investigaţii nu i s-au făcut. Ziua a patra. Aceleaşi dureri ne determină să apelăm la ajutorul medicilor. Ne prezentăm din nou la UPU, unde i se fac alte investigaţii, după care medicul de gardă ne informează că este o criză de rinichi. De data aceasta, am plecat acasă cu tratament pentru... criză de rinichi”, mai spune interlocutoarea noastră.

Odată ajunsă acasă, femeia a început tratamentul prescris. Fără niciun rezultat însă, pentru că durerile persistau şi sub tratamentul zilnic.

“În 27 aprilie, au început din nou acele dureri groaznice în burtă. Am dus fata la un ecograf, la centrul de imagistică Transilvania, unde i-am făcut din nou ecograf, în urma căruia s-a confirmat că are un chist inflamat cu lichid şi ni s-a recomandat să mergem la ginecolog. Am sunat şi i-am făcut programare la o clinică din Oradea, în data de 28 aprilie. Din păcate, nu am mai ajuns la control, pentru că în ziua respectivă au început din nou acele dureri cumplite şi am fost nevoită să chem ambulanţa, care ne-a dus la Maternitate. Aici, nu am fost primite, fiind trimise iar la UPU”, povesteşte Olimpia.

A urmat un “du-te vino” continuu între UPU şi Maternitate, pentru ca, la final, să fie trimise acasă, pe motiv că acel chist este mic şi nu este nevoie de intervenţie chirurgicală.

“În 29 aprilie, am fost la clinica Medlife, la ginecolog, pentru un nou ecograf. Doamna doctor, văzând ce dureri îngrozitoare are Luminiţa mea, a spus că este un chist torsionat și că recomandă internare. Chiar dacă aveam scrisoare medicală de la medicul ginecolog, unde scria negru pe alb că este nevoie de internare, personalul medical de la UPU n-a mai vrut să ne mai primească. Au sunat la Maternitate, pentru a o trimite acolo, dar aceştia nu au dorit s-o primească, pe motiv că fata trebuie operată, recomandând să fie internată la UPU, pe Chirurgie”, îşi aminteşte femeia.

Ajunsă la capătul puterilor, disperată şi obosită, Olimpia strigă după ajutor: “Oameni buni, nu venim la voi de plăcere, venim pentru că avem nevoie de ajutor, pentru că un suflet nevinovat are dureri cumplite, iar eu nu pot să stau neputicioasă în timp ce copilul meu urlă de durere!”

Odată încheiate aceste momente tensionate, a fost chemat un medic chirurg care să o consulte pe bolnavă, iar într-un final, tânăra Luminiţa Cionca a fost internată.

Prin intermediul ziarului CRIŞANA, Olimpia Dărăban a ţinut să aducă mulţumiri echipajelor de la Serviciul de Ambulanță Bihor, pentru profesionalism, precum şi doctorilor Hadrian Borcea, Adrian Dima şi Adrian Coțe, pentru profesionalism şi dăruire.

“Vă mulțumesc tuturor, vă doresc mult succes în activitatea de zi cu zi și mă rog la bunul Dumnezeu să vă dea multă sănătate!”, a conchis interlocutoarea noastră.

 

Actualizare ştire 

După internare, Luminiței i s-au făcut mai multe investigații, tânăra fiind ținută non-stop la perfuzii cu calmante, iar vineri, 1 mai, în jurul orei 21.00, a fost operată de urgență.
"Operația a decurs normal, Luminița s-a trezit fără probleme, iar în prezent, este în afara oricărui pericol. Aș dori să aduc mii de mulțumiri domnilor doctori de pe secția de chirurgie de la Spitalul Clinic Județean Oradea, pentru profesionalismul lor: dr. Dima Răzvan, Pop Mircea și Coțe Adrian. De asemenea, mulțumesc doamnei doctor de familie Zahan Georgescu Daniela și domnului doctor neurolog Nunkoo Vharoon Sharma, pentru profesionalism și dăruire, oameni cu suflet care, de fiecare dată când fetița nu se simte bine, sunt alături de noi. Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc asistentelor și infirmierelor, pentru grija deosebită manifestată pe toată perioada internării. Nu am cuvinte prin care să-mi exprim mulțumirea! Dumnezeu să vă răsplătească pe fiecare în parte, să vă dea sănătate și multă putere de muncă!", este mesajul transmis de mama Luminiței.