În această perioadă premergătoare începerii noului an şcolar, o serie de tineri au participat în proiectul Vreau să ştiu, ce?”, coordonat de ing. Mioriţa Săteanu, proiect menit să-i sprijine în orientarea în carieră.

 

Prin mobilizarea tinerilor pentru a se preocupa de definitivarea opțiunilor lor în alegerea viitoarelor profesii, specializate în diferite domenii de activitate, s-au organizat  întâlniri  pentru a le oferi posibilitatea de a cunoaște modalitățile actuale tehnice și științifice care să-i reprezinte ca specialiști, cu un grad înalt de profesionalism.

În această perioadă, până la începerea cursurilor anului de învățământ 2021/2022, tinerii  au participat la activitățile proiectului „Vreau să ştiu, ce?” care să-i ajute pe tineri să se orienteze mai bine în viaţă şi în carieră, să găsească răspuns la întrebările și dorința de a elucida nedumeririle, nesiguranța pentru ocupația lor viitoare. 

Tinerilor le-au fost prezentate temele: Acceptarea insuccesului şi construirea succesului (dr. Rodica Sirban) şi Viaţa ca o artă (documentată prin proiecţii şi exemple constatate de către prof. univ. dr. Adriana Petruş).

Astfel, tinerii au preluat modalitățile practice de confruntare cu problemele vieţii printr-o abordare pozitivă. Tinerii participanţi au avut ocazia să cunoască Arta ca un domeniu de cea mai profundă expresie a creativității umane. Discuțiile interactive au fost conduse de prof. univ. dr. Agneta Marcu, dar au fost susținute și de sunetele melodioase care au copleșit toate sufletele, prin corzile violoncelului, pentru a audia Oda Bucuriei. La această întâlnire a participat și prof. univ. dr. Vasile Marcu, subliniind faptul că arta este rezultatul unei alegeri în domeniul sentimentelor personale, o idee, o senzație de trăire, o exprimare estetică de autocunoaștere.

 Pentru organizatori şi participanții la proiect a fost o mare onoare prezența la activitatea desfășurată în domeniul artei a doamnei prof. univ. dr. Agneta Marcu și a prof. univ. dr. Vasile Marcu, cărora ECO - România le-a conferit diploma de ambasador emerit al spiritualității românești în semn de înaltă apreciere și recunoștință dedicată progresului societății românești contemporane. Cu această ocazie se cuvine să transmitem preţioase cuvinte de mulțumiri şi felicitări pentru promovarea valorilor tradiționale ale societății şi pentru activitate civică. Prin evenimentul derulat s-au scos în evidență posibilitățile creative, s-a demonstrat ingeniozitatea exprimată în diferite forme, pentru a elibera gândul artistic și pasiunea pentru frumusețea lucrărilor realizate.

Acestea au fost susținute prin recitări şi interpretări instrumentale de către actorul Emil Sauciuc, dar şi printr-un dialog deosebit de important pentru tinerii îndreptaţi spre diverse domenii ale artei interpretative actoricești şi muzicale.

 Expoziția organizată a panotat obiecte de ceramică realizate prin Asociația Pro Familia de către prof. Emilia Mierluțiu, prof. Treier Erzsebet și Ecaterina Bogluț.

S-au expus picturile pe pânză în diferite tehnici care reprezentau peisaje, portrete şi buchete de flori viu colorate de către Ioana Precup, Ana Dinu și prof. Eugenia Drăgoi, dar şi de artişti în devenire, ca eleva Edina Puşcaş.

Domeniul sportiv a fost prezentat de: Marino Sara - gimnastică artistică, Laura Crețu - arte marţiale, şi Julia Crețu - campioană naţională la proba de tir cu arcul.

Audiția muzicală vocală a fost oferită de elevele Denisa şi Lorena Ghib, iar Adrian Bojan a interpretat muzică populară. La final, coordonatoarea proiectului a oferit Diplome de onoare tuturor participanților.