În judeţul Bihor se desfăşoară, zilele acestea, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii, fiind derulate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive. Ziua de ieri a fost dedicată siguranţei în mediul on-line, astfel că poliţiştii s-au întâlnit cu elevii, profesorii şi părinţii. Oamenii legii vin cu o nouă serie de recomandări, atrăgând atenţia asupra faptului că prieteniile în mediul virtual pot fi fatale.

 

În cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, ieri, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de la posturile de poliţie rurală Tinca şi Husasău de Tinca au desfăşurat activităţi preventive la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca şi la Şcoala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca. În discuţiile pe care poliţiştii bihoreni le-au purtat cu elevii au fost abordate subiecte precum riscurile asociate unor jocuri on-line, cyberbullying, traficul de persoane, pornografia infantilă. În ce priveşte cadrele didactice şi părinţii, discuţiile s-au axat pe riscurile asociate mediului on-line, identificarea unor schimbări în comportamentul copiilor, modalităţi de gestionare a unor situaţii de risc. Tot ieri, în intervalul orar 09.00 - 14.00, poliţiştii de proximitate şi ordine publică din judeţul Bihor au desfăşurat pe plan local acţiuni de informare privind siguranţa pe Internet.

 

Recomandări pentru părinţi:

Pentru a preveni victimizarea copiilor, poliţiştii bihoreni vin cu mai multe recomandări pentru părinţi. Astfel, supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet; folosiţi Internetul împreună cu copiii, căutaţi cu ei informaţii care să-i intereseze; aşezaţi computerul conectat la Internet într-o  zonă  deschisă, de unde puteţi uşor supraveghea copilul, de preferat în camera de zi; folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere; arătaţi copilului cum să folosească setările de siguranţă; învaţaţi copiii să nu dea niciodată date personale sau poze celor cu care corespondează pe Internet; explicaţi copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune; încurajaţi-vă copiii să vă spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă. Dacă un site încurajează copiii să transmită numele pentru a personaliza conţinutul acelui program, ajutaţi-l să-şi găsească un nume fictiv; încurajaţi-vă copilul să aibă o atitudine responsabilă, cuviincioasă inclusiv pe Internet,să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii. Discutaţi cu cadrele didactice şi apelaţi la specialişti care vă pot oferi sprijin în gestionarea situaţiei. Pentru faptele abuzive din online, răspunderea e în offline, adică în mediul real. Internetul poate crea dependență! Nu lăsați copiii să petreacă ore în șir în fața ecranului, stabiliți de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferiți-le alternative de petrecere a timpului liber!

 

Recomandări pentru copii:

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta; nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor; dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise; dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe Internet, anunţă-ţi părinţii anterior; oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet şi astfel poţi deveni victima traficului de persoane şi a altor întâmplări tragice; evită să postezi pe Internet fotografii care te surprind în ipostaze indecente; acestea sunt personale şi nu trebuie să ajungă la cunoştinţa oricui navighează pe Internet; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a vă face rău, ţie sau celor apropiaţi; în plus, odată ce asemenea fotografii vor fi făcute publice, nu vei mai putea decât foarte greu să ștergi din amintirea ta trauma rușinii şi umilinței la care ai fost expus. Gandește-te foarte bine înainte de a te expune într-un mod indecent dacă vrei să îți păstrezi sau să îți pierzi demnitatea de ființă umană! Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat! Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri on-line, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur. Nu te teme de cei care te amenință pe Internet, ca să te determine să faci ceea ce doresc ei. În fața unor adulți responsabili, precum părinții tăi, profesorii sau polițiștii, medicii sau psihologii, agresorul tău se va dovedi mai neajutorat decât tine, pentru că el se știe vinovat. Dacă te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat, nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic. Așa că, nu ezita să anunți un adult în care ai încredere că ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet și vei fi protejat! Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.