Grădinari experimentați, novici sau pur și simplu iubitori de natură și comunitate au fost invitați duminică să exploreze prima grădină comunitară din oraș.

Ziua porților deschise (ziua Alfa) s-a desfășurat duminică, 25 octombrie, în grădina comunitară Péter bácsi, situată pe strada Sofiei, nr. 1A, din Oradea. Evenimentul a fost presărat, printre altele, cu vizite de prezentare a întregii grădini, dar și cu construirea unor piese de mobilier de grădină. Uneltele au fost puse la dispoziție de organizatori. Tot în această zi, cei interesați s-au putut înscrie ca membri ai grădinii comunitare.

Grădina lui Péter bácsi devine realitate, ca urmare a câștigării unui grant în valoare de 8.116 lei, prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, finanțat de Lidl Romania, în parteneriat cu Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Oradea.

Proiectul este desfășurat de Asociația Grund Community și susținut de companiile locale Imago Media, Eco Bihor, Nordinova.ro, Fehér Pegazus Lovas Tanya. 

Concret, proiectul „Grădina comunitară Péter Bácsi” presupune organizarea unor activități de amenajare a unei grădini comunitare urbane, precum și a unor ateliere de formare în domeniul grădinăritului sustenabil.

Acest proiect dorește să construiască și să dezvolte o comunitate de grădinari, care, în contextul amenajării grădinii urbane de pe strada Sofiei, să aibă ocazia să se întâlnească pentru activități comune de grădinărit, dar și să participe la ateliere de învățare pe teme în domeniul grădinăritului sustenabil. Proiectul cuprinde evenimente comunitare legate de recoltă, Ziua Castanului (evenimentul a avut loc în Parcul Libertății), dar și activități de conservare a legumelor. Tot în cadrul proiectului, vor fi construite straturi înălțate și vor fi organizate vizite săptămânale pentru familiile cu copii.

Photocredit: Gasparfoto