Consiliul Judeţean Bihor a anunţat că, începând din această toamnă, se desfășoară trei cursuri gratuite de formare profesională, printr-un proiect transfrontalier derulat de Agenția de Management a Destinației (AMD) Bihor.

 

Cursurile pentru formare profesională de salvamar și ghid turistic pentru peșteri dispun de 30, respectiv 15 locuri pentru cursanți. Perioada de înscriere continuă până la ocuparea tuturor locurilor disponibile. Formularele și documentele necesare pot fi accesate pe site-ul proiectului, la secțiunea „Cursuri”: https://fortourbhhb.ro.

Orele de pregătire pentru cele 14 persoane care doresc să devină paznici de vânătoare au început pe data de 30 august și se vor desfășura pe o perioadă de aproximativ patru luni și jumătate.

Cele trei cursuri gratuite fac parte din proiectul transfrontalier RoHu, „Crearea și dezvoltarea unei rețele policentrice transfrontaliere de formare și sprijin, pentru a crește calitatea serviciilor transfrontaliere de turism și artizanale în județele Bihor și Hajdú-Bihar”,  finanțat de Uniunea Europeană, cu un buget total de 2.718.105,80 euro.

„Obiectivul proiectului este de a îmbunătăți ocuparea forței de muncă în domeniile turism, cultural și ospitalitate, prin organizarea, printre altele, a unor cursuri variate, de la ghid turistic, administrator de hotel, paznic de vânătoare, paznic în ariile protejate, la specialist în conservarea obiectelor de artă, muzeograf, curator etc.  Obiectivul este ca 1.020 de persoane să participe la traininguri de formare și târguri de muncă prin acest proiect pe fonduri europene”, precizează CJ Bihor.

Beneficiarii proiectului sunt AMD Bihor, ca principal beneficiar, și Parohia Ortodoxă Körösszegapáti (Ungaria), Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia ortodoxă Sfântul Duh Mângâietor și Mănăstirea Izbuc.