Guvernul a adoptat vineri un proiect de hotărâre prin care cresc pensiile pentru unele categorii de pensionari, între care nevăzătorii, persoanele cu handicap, sau persoane care au desfășurat activități miniere sau în aviația civilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Alina Petrescu.

 

„E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite conform legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat înainte de a intra în pensie activități în locuri de muncă încadrate în grupa 1 și grupa a 2-a de muncă, potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001. E vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite sau speciale, pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctelor anuale. E vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă, se aplică și pentru persoanelor în cazul cărora nu au fost făcute aceste modificări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Alina Petrescu, după ședința de guvern.

Astfel, aceste categorii de pensionari se vor alinia prevederilor legislative apărute după anul 2011.

„Se aplică o majorare cu 50% a punctajelor anuale pentru perioadele în care au desfășurat activități încadrate în grupa 1 și cu 25% pentru persoanele care au desfășurat activități încadrate în grupa a 2-a de muncă sau încadrate în condiții deosebite. (...) Nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate conforn prevederilor HG 267 din 1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în aviația civilă, pentru personalul navigant”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.