Peste 30 de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea din anii terminali s-au înscris, în ultimele 24 de ore, ca voluntari, alături de alţi 100 voluntari medicinişti, pentru a ajuta doctorii de la Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal şi autorităţile în lupta cu noul coronavirus.

„În acest moment, sunt peste 130 de voluntari care deja au contracte de voluntariat încheiate cu spitalele bihorene şi care vor merge şi mai departe. Aceştia o sută nu aveau o activitate chiar aşa intensă pentru că trebuiau să meargă şi la facultate. În prezent însă, cum multe activităţi sunt online şi pot să recupereze, ei vor fi mai implicaţi în voluntariat”, a declarat decanul FMF Oradea, dr. Adrian Maghiar.

Decanul a subliniat că facultatea de medicină orădeană are un program de voluntariat de mai mulţi ani, prin implicarea doctorului Hadrian Borcea, coordonator al SMURD Bihor şi cel care a iniţiat şi organizat un proiect unic în ţară, tabăra MASH, aflată la peste 20 de ediţii.

„Am avut şi avem de mult timp voluntari în spitale datorită faptului că doctorul Hadrian Borcea a reuşit să prezinte foarte frumos activitatea de voluntariat şi medicina de urgenţă care atrage foarte mulţi tineri. Pe site-ul facultăţii şi prin comunitatea academică încurajăm studenţii, în afară de rezidenţi, să ne ajute să depăşim această criză”, a precizat decanul FMF. Acesta a mai menţionat că, la nevoie, toţi medicii rezidenţi vor fi angrenaţi în această activitate, în funcţie de evoluţia situaţiei.

„Deocamdată este linişte. În fiecare an sunt peste o mie de rezidenţi. Noi suntem pregătiţi ca, în câteva ore, să poată fi orientaţi dintr-o parte în alta, acolo unde va fi nevoie de ei, mai cu seamă la triajul epidemiologic”, a spus dr. Maghiar..

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a făcut apel, marţi seară, la studenţii de la Medicină din anii IV, V şi VI, să se înscrie ca voluntari în spitale pentru a ajuta personalul medical în gestionarea pandemiei de COVID-19.