Poliția Locală Oradea a emis până în prezent 334 de somații pentru 715 terenuri infestate cu ambrozie, prin care s-a adus la cunoștința deținătorilor terenurilor obligativitatea de a lua măsurile legale pentru eliminarea acestei plante.

Începând din 2021, au devenit aplicabile modificările aduse de Legea nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei, Poliția Locală Oradea având competențe funcționale în această materie. Amenzile sunt cuprinse între 1.000 - 5.000 lei în cazul persoanelor fizice și între 10.000 - 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

„În prezent, această plantă se află în plin proces de înflorire, drept pentru care polițiști locali din cadrul Compartimentului Protecția Mediului efectuează constant controale în teren pentru verificarea măsurilor dispuse în somații, urmând să fie încheiate procese verbale de constatare a contravențiilor, în caz de neconformare. Așa cum știm cu toții, ambrozia este o plantă cu un puternic efect alergen asupra populației sensibile, ea fiind prezentă în principal în zonele lăsate în paragină, dar și pe terenurile cu vegetație întreținute necorespunzător, motiv pentru care se iau toate măsurile legale pentru a nu mai avea astfel de zone care produc atâtea neplăceri populației”, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Poliția Locală solicită pe această cale sesizarea oricărei situații în care se constată prezența acestei plante, pe raza municipiului, la numărul de Dispecerat 0259.969, în vederea aplicării măsurilor legale dispuse.

Măsurile recomandate dispuse de legiuitor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei plante sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.