La început de primăvară, nu doar vremea, ci și vorbitul în public devine mai dezghețat. Acest lucru l-au confirmat membrii clubului de oratorie și leadership, Oradea Toastmasters, în cadrul concursului local „Discursuri dezghețate”, desfășurat miercuri, la hotelul Ramada.

 

În prezența membrilor, dar și a numeroșilor invitați, cei mai buni vorbitori ai clubului și-au dovedit abilitățile de oratori pe care și le-au exersat și îmbunătățit în cadrul întâlnirilor săptămânale ale clubului, reușind să capteze interesul publicului. Concursul a avut patru secțiuni: discursuri pregătite în limba română și în limba engleză și evaluări ale discursurilor, atât în limba română cât și în engleză.

Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară, pentru desemnarea câștigătorilor ținându-se seama de mai multe criterii precum structurarea și livrarea discursului, captarea atenției publicului, alegerea cuvintelor, corectitudinea gramaticală, limbajul non-verbal etc.

Laureații secțiunii de discursuri în limba română au fost: Alex Sălăjan, locul I, cu discursul Dependent sau Independent și Ana Bredeanu, locul II, care a vorbit despre  Experienta propriei fericiri.

În urma evaluării discursului-model, în limba română, susținut de Mioara Coroian, primul loc a fost ocupat de Cătălin Fetea, iar pe locul al doilea s-a clasat Diana Belean.

Cel mai bun discurs în limba engleză, a fost desemnat discursul „Door Opener”, livrat de Remus Toderici, urmat, pe locul al II-lea, de Cătălin Fetea, cu discursul As far as I can see.

La proba de evaluare în limba engleză, concurenții au avut sarcina de a evalua discursul rostit de Denisa Bara, iar primul loc a fost adjudecat de Remus Toderici, locul doi fiind ocupat de Cătălin Fetea.

Câștigătorii au fost răsplătiți nu doar cu aplauze ci și cu diplome, cărți și, cel mai important, posibilitatea de a participa mai departe la etapa pe arie din 30 martie, de la Timișoara, unde se vor „lupta” cu colegii de la cluburile Toastmasters din Arad și Timișoara.

Concursurile, devenite deja o tradiție a clubului, sunt organizate de două ori pe an, primăvara desfășurându-se concursurile de discursuri pregătite și evaluări în limbile română și engleză, iar toamna este rândul discursurilor umoristice și improvizate. Acestea reprezintă o parte importantă din programul educațional Toastmasters, deoarece oferă vorbitorului oportunitatea de a crește și a-și depăși propriile bariere, iar publicului prilejul de a învăța, urmărind vorbitori experimentați.

Înființat în anul 2010 și afiliat la Toastmasters Internațional din 2013, clubul Oradea Toastmasters este un atelier practic, în care oamenii își perfecționează abilitățile de vorbire în public și leadership într-o atmosferă pozitivă și prietenoasă. Întâlnirile clubului au loc săptămânal, în fiecare miercuri, de la ora 19.30, la hotelul Ramada.