„Cea mai bună dovadă a dragostei este încrederea” (James Joyce). Acesta ar fi motto-ul care ne-a călăuzit în activitățile la care am participat de Ziua Încrederii.

Este vorba despre dragostea față de natură, față de cei apropiați nouă (elevi și profesori) și față de propria persoană. Cu toții am învățat să apreciem mai mult propriile talente, efortul depus de cei din jurul nostru și nevoia de a trăi într-o lume mai curată și mai bună.

Vineri, 13 mai, am sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Încrederii alături de întreaga comunitate a Școlii Încrederii (peste 150 de școli din România) din care, cu mare bucurie, facem și noi parte. S-a dorit a fi o zi cu totul specială, zi în care am încercat să consolidăm încrederea în cadrul comunității de elevi, profesori și părinți, deopotrivă. Ziua a fost structurată în două mari componente - una desfășurată în incinta școlii, iar cealaltă în aer liber, pe malul Crișulului Repede.

Cu mult elan, încântare și energie, elevii de gimnaziu ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” au răspuns provocării de a fi profesori pentru o zi colegilor mai mici. Astfel, elevii au propus, în cadrul orelor de limbă română, engleză sau franceză, istorie, geografie, fizică, matematică, biologie, muzică, sport sau religie activități interactive, jocuri pe echipe, lecții de consolidare foarte atractive, amuzante și inovative. Activitățile au fost apreciate de copii, iar „profesorii pentru o zi” și-au luat rolul în serios, fiind, în același timp, destinși, creativi și spontani. Prin coordonarea acestor activităti, elevii au avut posibilitatea de a-și dovedi că pot răspunde unei astfel de provocări și de a-și consolida încrederea în propriile forțe. 

Pe lângă orele de predare, s-au organizat și ateliere artistice, sportive și de creație. Astfel, unii elevi au fost inițiați în arta dansului învățând pașii de bază ai valsului lent. Alți elevi au confecționat origami, având drept îndrumători colegi mai mari. De asemenea, o parte dintre elevi au participat la o demonstrație de Kempo, susținută de elevii care practică acest sport.

A doua parte a activității a constat într-o acțiune de sinergie, ca parte a unui proiect de ecologizare organizat de ADI Ecolect Grup, în parteneriat cu Inspectoratul  Scolar Județean Bihor și Consiliul Județean al Elevilor Bihor.  Acțiunea a făcut parte dintr-un proiect amplu organizat în cadrul campaniei „Luna curățeniei în Bihor”. Organizați pe echipe, peste 500 de elevi, însoțiți de profesori și de unii părinți, au curățat malul drept a râului Crișul Repede, între podul CFR și podul Decebal. Rezultatul a fost unul pe măsura implicării.

Copiii și-au exprimat dorința reluării acestor activități care au rolul de a construi spiritul de încredere și coeziune, de a încuraja talentele și de a promova activități de calitate.

Prof. Paula ROITI