În lunile iunie și iulie, Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Bihor pune bazele unui nou serviciu de orientare și mobilitate cu bastonul alb pentru persoanele cu deficiențe de vedere din județul nostru și din restul țării.

O echipă a asociației se va deplasa, în perioada 19-23 iunie, în Norvegia, la Centrul de Reabilitare pentru Nevăzători din Hurdal, pentru a participa la un program intensiv de formare și certificare, urmând ca, la întoarcere, să înceapă formarea de tineri instructori în domeniul orientării și mobilității. Astfel, Asociația Nevăzătorilor din România - Filiala Bihor va fi prima organizație din țară care va oferi acest serviciu cu personal certificat de către una dintre cele mai recunoscute organizații de nevăzători la nivel internațional.

În luna iulie, pe lângă formarea de tineri instructori, organizația va oferi acest serviciu și primilor beneficiari ai acestuia.

„Încurajăm participarea cât mai multor persoane cu deficiențe de vedere, în special a tinerilor, pentru îmbunătățirea gradului de autonomie personală și un stil de viață cât mai independent. În cadrul proiectului, se va elabora și un Ghid de inițiere în utilizarea bastonului alb, pentru orientarea în spații interioare și exterioare a persoanelor lipsite de vedere”, anunță Mihai Nicolae Merca, președintele Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Bihor.

Proiectul este posibil datorită obținerii unei finanțări nerambursabile din partea Consiliului Județean Bihor, alocată în baza Legii Nr. 350/2005, asociația asigurând din surse proprii cofinanțarea proiectului.

Informații suplimentare se pot obține la: 0259-431.327, pe adresa de e-mail: bhanvr@gmail.com sau la sediul Asociației Nevăzătorilor din România - Filiala Bihor: B-dul Dacia, nr. 32, Bl. C56, parter, Oradea.