În dimineața zilei de 6 decembrie, în localitatea Holod a avut loc un puternic incendiu la una dintre gospodării, în urma căruia, pe lângă pagubele materiale însemnate, a murit şi un bărbat.

 

În urma acestui incediu, pe lângă pagubele materiale considerabile, a rămas și un puternic impact emoțional, atât în rândul familiei, cât și în rândul enoriașilor din Parohia Holod, întrucât, cel mai în vârstă locuitor al casei, bunicul, în vârstă de 88 de ani, a decedat.

Pe lângă bătrân, în casa respectivă, mai locuiau, împreună cu el, trei nepoți și o strănepoată: Florina Domnica Gutman, de 27 de ani, Ionuț Alexandru Gutman, de 24 de ani, Natalia Simina Gutman, de 19 ani și Carla Maria One, de 6 ani. Doar Dumnezeu a făcut ca proporțiile dezastrului să nu fie mai mari, deoarece în momentul în care unul dintre cei trei nepoți s-a trezit, casa era cuprinsă de flăcări, iar o parte din acoperișul casei era prăbușit, moment în care au fost treziți și ceilalți copii, ei salvându-se sărind pe geamul casei în care dormeau.

În urma incendiului, casa a devenit de nelocuit, astfel că cei patru copii au rămas fără adăpost. Unul dintre enoriașii parohiei însă a sărit în ajutorul lor și le-a pus la dispoziție casa personală pentru ca aceștia să aibă un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. De asemenea și alţi localnici le-au oferit alimente, haine și bani.

Având în vedere situația dificilă a acestei familii, părintele paroh al Parohiei Ortodoxe Holod, Andrei Ionuț Laza, care îndeplinește și ascultarea de secretar administrativ la Protopopiatul Tinca, împreună cu o parte din enoriașii din sat, a avut inițiativa de a reabilita și de a extinde casa afectată de incendiu, cerând, astfel, ajutorul tuturor celor care doresc să sprijine acest demers.

Cea dintâi instituție care a sărit în ajutor a fost Protopopiatul Ortodox Tinca, care, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, demarează un proiect social-filantropic de amploare, proiect intitulat „Să facem casă bună împreună”, proiect prin care se dorește restaurarea totală și extinderea casei afectate de incendiul devastator.

Părintele Călin Ovidiu Popa, protopopul Tincăi, cu ocazia unei activități duhovnicești desfășurată în Parohia Holod, în data de 16 decembrie, împreună cu corul preoților din protopopiat, după ce a vizitat locul unde a avut loc tragedia, a declarat că, în acest proiect, vor fi implicate toate cele 62 de parohii din cuprinsul protopopiatului.

În acest sens, Protopopiatul Ortodox Tinca a deschis un cont la Banca Cooperatistă Izvorul Ștei, filiala Tinca, pe care l-a alimentat cu o donație în suma de 5.000 lei, cont în care vor fi colectate toate fondurile necesare desfășurării lucrărilor. Lucrările vor fi demarate de îndată ce vremea va permite, dorindu-se ca acestea să se finalizeze în decursul anului 2020, astfel încât cei patru copii să se poată muta din nou la casa lor.

Menționăm că acest proiect filantropic face parte dintr-un lung șir de acte filantropice organizate în fiecare an de Protopopiatul Tinca, cu binecuvântarea PP Sofronie, episcopul Oradiei: ajutorarea unor azile de bătrâni din cuprinsul Protopopiatului, sprijinirea unor familii nevoiașe și a unor persoane bolnave, susținerea a peste 300 de elevi cu sume de bani, rechizite școlare, îmbrăcăminte și abonamente de transport etc.

La acest demers sunt invitați să participe toți cei care doresc „să facă o casă bună împreună”, în încercarea de a aduce o bucurie nesperată acolo unde este mai mare nevoie. Toți cei care doresc să contribuie la acest proiect sunt rugați să doneze în contul bancar: RO82CRCOX050200000454125.