Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din 2022, 37.573 de vehicule, la nivelul întregii țări. În județul Bihor au fost verificate 1.060 de vehicule, 24,53% dintre acestea prezentând neconformități tehnice.

În urma controalelor efectuate la nivel național, inspectorii RAR au constatat că 45,73% dintre mașini aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Cele mai multe neconformități au fost constatate la instalația electrică de iluminare-semnalizare (28,09%), emisiile poluante (24,32%), punți, jante, anvelope și suspensie (13,51%) și parbriz, geamuri laterale, lunetă (13,01%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate şi în 1,71% dintre cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma măsurătorilor efectuate s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sancțiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule și 181 ITP-uri au fost anulate.

 

Situația în Bihor

În județul Bihor au fost verificate, în aceeași perioadă, 1.060 de vehicule. Dintre acestea, 24,53% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 6 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 3,75% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, identificare și 4,81% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în Bihor au fost aplicate 141 de amenzi contravenționale și au fost retrase 114 certificate de înmatriculare.

În situația în care una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.

„Atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”, se afirmă într-un comunicat al Registrului Auto Român.