Un grup de 60 de beneficiari ai Centrului de Consiliere și Informare pentru Refugiați Oradea (CICRO), împreună cu câțiva membri ai Asociației Caritas Eparhial Oradea, au făcut, recent, o excursie la Salonta, un oraș bihorean ce are multe de oferit oaspeților săi.

Organizatorul excursiei și ghidul grupului a fost Andra Bercea, o excelentă cunoscătoare a orașului gazdă și a istoriei sale locale.

Prima oprire a fost la Centrul de Vizitare „Cuibul Dropiei”, realizat de Primăria Salonta, în cadrul unui amplu proiect transfrontalier, având ca scop creșterea stării de conservare a patrimoniului natural local și promovarea valorilor naturale.

Din prezentarea făcută de gazde, vizitatorii au aflat, cu această ocazie, că dropia, specie valoroasă dar amenințată cu dispariția, este cea mai mare pasăre zburătoare din țara noastră și că în pusta salontană, se află singura populație viabilă de dropii din România.

Oficial, proiectul se va încheia pe 30 iunie, dată după care cei ce vor dori să vadă aceste minunate păsări în mediul lor natural vor putea închiria biciclete pentru a se deplasa pe traseul ciclo special amenajat ce le va duce spre zona în care acestea se găsesc și pot fi observate.

A urmat o plimbare pe traseul tematic ce străbate zona umedă amenajată pe locul unui fost lac eutrofizat unde, în ciuda ploii mărunte și de scurtă durată, s-a putut observa o mulțime de păsări specifice acestui tip de habitate.

„Am mulțumit gazdelor pentru ospitalitate și pentru informațiile primite și am pornit mai departe spre ferma de bizoni Eurobuffalo. Ferma este o investiție privată și este cea mai mare din Europa atât ca suprafață cât și ca număr de animale. Aici ne-a întâmpinat doctorul veterinar al fermei, care ne-a condus în teren, la țarcurile cu animale și ne-a făcut o amplă prezentare a modului în care funcționează ferma, dar și a caracteristicilor acestor animale a căror prezență este atât de inedită în peisajul autohton. Ne-am întors apoi, în oraș unde, prin generozitatea Primăriei municipiului Salonta, am vizitat Muzeul Memorial „Arany János” găzduit în cea mai veche clădire a urbei, în Turnul Ciunt”, mărturisește Mihai Olenici, manager de proiecte.

Muzeul din Turnul Ciunt ce poartă numele poetului maghiar Arany János este, de asemenea, mai vechi de o sută de ani. Renovarea turnului a început în anul 1898 iar deschiderea a avut loc pe 27 august 1899, ca parte a unei mari ceremonii naţionale.

„Cu ocazia bicentenarului de la naşterea marelui poet s-a început renovarea clădirii şi a întregii colecţii, cu sprijinul Muzeului Literar “Petőfi Sándor” din Budapesta iar în anul 2018 s-a deschis noua expoziţie. La parter, este prezentată o introducere în istoria oraşului Salonta. Primul etaj povestesţe viaţa poetului Arany János, etajul II găzduiește o galerie de artă cuprinzând portrete şi tablouri ale poetului, etajul III redă, cu ajutorul mobilierului său personal, atmosfera din biroul acestuia iar la etajul IV, pe lângă jucăriile gândite pentru toate vârstele se poate admira minunata privelişte a oraşului”, menționează Mihai Olenici.

A fost o zi bogată, interesantă, în care ucraineni și români, deopotrivă, au admirat locuri pitorești, au întâlnit oameni generoși care fac lucruri deosebite și au descoperit, împreună încă un colț de Românie frumoasă.