În fiecare an, pe 15 mai, printr-o rezoluţie din anul 1993 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Familiei.

Obiectivul principal al marcării acestei zile este accentuarea importanţei rolului familiei şi promovarea valorilor acesteia: egalitatea, dragostea, respectul şi împărţirea echitabilă a responsabilităţilor casnice.

Familia este o comunitate intimă de viaţă şi iubire sau un sanctuar al vieţii, leagăn al iubirii şi motiv de bucurie şi speranţă pentru întreaga lume.

În acest context, cu îndreptățită gândire, dorința noastră de a cere „Binecuvântarea famiilor noastre” se va înscrie în aprecierile și recunoaștința tuturor națiunilor, subliniind valoarea și importanța familiei, familie care se sărbătorește anual la data de 15 mai, zi consacrată Zilei Internaționale a Familiei, pentru a sublinia că familia s-a dovedit a fi una din cele mai vechi și stabile forme de comunitate umană, cea care asigură perpetuarea speciei umane, evoluția și continuitatea vieții sociale.

Familiile din societatea contemporană au suferit în ultimele decenii transformări profunde. Schimbările care au intervenit în interiorul ei sunt atât de importante, încât și termenul de familie a devenit tot mai ambiguu, el tinzând să acopere astăzi realităţi diferite de cele caracteristice generaţiilor precedente (cupluri de lesbiene, homosexuali).

Dinamismul puternic al structurii și funcţiilor familiei pot apărea uneori surprinzătoare și, mai mult decât atât, sunt în permanentă schimbare, aceasta datorită nivelui social diferit, nivelui de educaţie al familiei diferit, precum și al modului personal, individual, de concepţie a vieţii de familie.

Schimbările politice, sociale, culturale și economice din societatea actuală au fost însoţite și de schimbări în sfera familiei. Cea mai spectaculoasă schimbare a fost trecerea de la familia tradițională la o diversitate de modele de familie - alternative, bazate pe un climat social permisiv, prin înţelegerea diferită a libertăţii individuale.

Familia traditională - cuplul conjugal căsătorit, conform procedurilor legale, încetează să mai fie modelul dominant.

Am intrat într-o etapă de „revoluţie personală” care scoate în evidenţă individul - dorinţa individului, satisfacţiile personale ale individului, iar afectivitatea și dragostea sunt raportate la nivelul de trai la veniturile proprii și dorinţa de independenţă faţă de legile nescrise ale unei relaţii de căsătorie.

De asemenea, procesul de modernizare, de industrializare, exodul rural, modificarea relaţiilor de proprietate, au condus la modificarea componenţei fundamentale a familiei.

Modelul tradiţional s-a transformat și au apărut familiile monoparentale, relaţiile de cuplu fără forme legale, care se fac și se desfac după dorinţa indivizilor.

Copiii care sunt rodul acestor relaţii de cupluri sunt derutaţi, frustraţi, însă, ceea ce este mai grav, este că acești copii reprezintă generaţia promovatoare a acestor relaţii provizorii și nedefinite legal de cupluri, copii care preiau modelul părinţilor.

Familia, modernă sau tradițională?

Este dificil de răspuns la întrebarea dacă familia românească este în prezent modernă sau tradiţională. Erodarea valorilor tradiţionale este evidentă, iar pătrunderea concepţiilor liberale în ceea ce priveşte funcţionarea familiei este foarte răspândită și preluată serios și puternic în rândul tineretului. Dar este cert faptul că familia este posesoarea tradiţiilor și a valorilor naţionale. La fel de adevărat este că instituţiile familiei şi căsătoriei se află în criză, că asistăm la declinul căsătoriei şi la destrămarea familiilor. Fenomenul este global, iar ţara noastră nu se află într-o situaţie mai privilegiată.

Familia nu trebuie să fie „un moft” sau un stil de viață diferit de tradiția națională străveche.   

Subliniez că Răul, acele nenorociri ale timpurilor noastre, care macină, care rod, asemenea infiltraţiilor, mucegaiului şi ruginii, pilonii civilizaţiei moderne - familia şi căsnicia -, nenorociri pe care le denumim „anti-valori ale familiei”, sau păcate, în cheie religioasă. Anti-valori care tind să năruie, să prăbuşească civilizaţia noastră.

Răul major este avortul, adulterul soţului, al soţiei sau al ambilor. Alte anti-valori familiale sunt separarea soţilor şi, respectiv, divorţul.

Se proliferează tot mai mult, în ultima vreme, precum buruienile, moda concubinajului, altfel zis coabitarea sau convieţuirea bărbat-femeie, fără ca cei doi parteneri să fie căsătoriţi.

Traficul de persoane reprezintă un eşec al societăţii noastre. Persoana umană este considerată şi tratată ca o marfă. Dar traficul de persoane reprezintă şi un eşec al familiei noastre de astăzi.

Sărăcia, familiile destrămate, plecarea unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate, excluziunea socială sunt tot atâţia factori de vulnerabilitate în faţa stabilității familiei.

În aceste condiții, este foarte important pentru generațiile viitoare să definească un răspuns la marea întrebare a acestui început de mileniu: Familia, încotro?

Ing. Miorița SĂTEANU