Spitalul Clinic Pelican Oradea oferă pacienților asigurați îngrijiri medicale gratuite la domiciliu, pacienților cu afecțiuni oncologice, celor care au avut intervenții chirurgicale și necesită îngrijire, pacienților cu escare și altora care necesită tratamente medicale recomandate de medicii specialiști sau medicii de familie.

 

Pacienții asigurați pot beneficia de 21 servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, cum ar fi: administrare de medicamente (perfuzabile, injectabile, orale etc.), sondaj vezical și administrarea medicamentelor intravezical, măsurarea parametrilor fiziologici, alimentare artificială pe gastrostomă, îngrijirea plăgilor, escarelor, stomelor, fistulelor etc., ventilație noninvazivă, kinetoterapie etc.

Pentru a beneficia de gratuitate, pacienții care sunt asigurați la Casa de Asigurări de Sănătate și care solicită recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu de la medicii de specialitate din ambulatoriul Spitalului Pelican sau de la medicul curant în urma externării din spital sau de la medicul de familie, trebuie să depună la sediul Casei de Asigurări de Sănătate un exemplar din această recomandare (condiția fiind ca medicul ce întocmește recomandarea să fie în relaţie contractuală cu Casa).

De asemenea, medicul care a făcut recomandarea este și cel care stabilește serviciile medicale de îngrijire precum și durata pentru care un pacient asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu și tot acesta menționează ritmicitatea şi periodicitatea serviciilor, dar nu mai mult de 90 de zile de îngrijiri/ultimele 11 luni, în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maxim 15 zile de îngrijiri, respectiv maxim 30 de zile pentru situaţiile justificate medical de către medicul care face recomandarea.

Termenul de valabilitate a recomandării este de 30 de zile calendaristice de la data emiterii, fără a lua în calcul ziua în care a fost emisă.

„Rugăm pacienții sau aparținătorii care doresc să beneficieze gratuit de îngrijiri medicale la domiciliu să se prezinte la recepția Spitalului Pelican pentru programare la îngrijirile medicale la domiciliu”, se afirmă într-un comunicat al Spitalului Pelican.