Organizația Salvați Copiii anunță că, în 2019, dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 erau la a doua naștere. Bihorul este în topul judeţelor care au peste 500 de naşteri în rândul tinerelor de sub 20 de ani.

„România dă aproape un sfert (23%) din mamele minore ale Uniunii Europene, potrivit EUROSTAT. Cele mai recente date comunicate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că dintre cele 199.720 de nașteri din 2019, 749 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani și 17.933 de la mame cu vârsta între 15-19 ani”, se arată într-un comunicat al organizației Salvați Copiii. Conform acestuia, cele mai multe mame adolescente au fost înregistrate în județele Mureș, Dolj, Brașov, Iași și Bacău. În judeţul Bihor s-au înregistrat 674 de naşteri în rândul tinerelor de sub 20 de ani, fiind unul dintre judeţele „fruntaşe”.

„Dintre cele 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 720 se aflau la prima naștere, iar 29 la a doua naștere. Pe segmentul 15-19 ani, dintre cele 17.933, 13.291 se aflau la prima naștere, în vreme ce 3.851 se aflau la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la cel de-al cincilea copil”, au mai transmis reprezentanții organizației.

Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre mamele adolescente spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială.

„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

În acest context, Salvați Copiii, România derulează o campanie de informare și educare a mamelor, la nivel național. Până în prezent, 70.000 de mame din cele 74 de maternități din toată țara, incluse în campanie, au beneficiat de susținere.

„În total, până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kit-uri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuților și vor beneficia de sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, combaterea depresiei postnatale și importanța îmbrățișărilor pentru dezvoltarea nou-născutului și sănătatea mamei după naștere”, au mai anunțat reprezentanții organizației.

Din punct de vedere statistic, o femeie din opt este supusă riscului apariției depresiei postnatale, risc crescut în cazul mamelor adolescente. De asemenea, mai mult de 50% dintre femeile care dezvoltă o formă de depresie postnatală nu se prezintă la medic și nu primesc tratament de specialitate sau îndrumări despre ce metode trebuie urmate pentru ameliorarea simptomelor.

De asemenea, până la sfârșitul anului, în cadrul campaniei de educare și informare a mamelor, 16.200 de mame vor avea acces în maternități la o metodă alternativă de informare medicală, prin intermediul videoclipurilor educative transmise cu ajutorul sistemelor de comunicare video ce sunt montate câte unul/salon.