Asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a încheiat vineri, 3 noiembrie, sezonul de voluntariat din acest an. Ultimii voluntari, 24 la număr, elevi ai Liceului Teologic Penticostal „Betel”, au încheiat plutonul” celor 200 de elevi din Oradea şi din străinătate care au ajutat prin munca lor familiile nevoiaşe.

 

Făcând un bilanţ, asociaţia Habitat pentru Umanitate Beiuş a fost sprijinită de-a lungul acestui an în proiectele pe care le-a derulat, de peste 200 de elevi din Beiuş, Ştei şi Oradea, dar şi de la şcoli internaţionale. Menirea pe care voluntarii şi-au asumat-o a fost aceea de a construi cinci locuinţe pentru familii nevoiaşe înscrise în programul asociaţiei. În total, din martie până în noiembrie, elevii au efectuat mai mult de 1500 de ore de voluntariat! Astfel, din Beiuş, Habitat a găzduit voluntari de la Liceul Vocaţional Pedagogic N. Bolcaş şi Colegiul Național „Samuil Vulcan”, din Ştei au sosit elevi de la Colegiul Național Avram Iancu, iar din Oradea au lucrat elevi ai Colegiului Economic Partenie Cosma şi ai Liceului Teologic Penticostal Betel. Lor li s-au alăturat în acest an voluntari ai Herlufsholm School din Danemarca şi ai şcolii Le Rosey din Elveţia.

„Ne bucurăm să vedem că în ultimii ani tot mai mulţi tineri, elevi de liceu, se alătură efortului nostru de a sprijini familiile mai puţin norocoase, care au nevoie de o locuinţă decentă şi trainică. Elevii din Oradea şi Bihor au luat exemplul colegilor lor de peste graniţă, cei care au fost pionieri ai voluntariatului pe şantierele Habitat, încă de acum 15 ani”,  a spus Emil Popa, director programe al Asociaţiei Habitat pentru Umanitate Beiuş.

„Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât, de la un an la altul, numărul elevilor români care s-au implicat în proiectele noastre a crescut constant, atingând anul acesta pragul de 200 de voluntari”, a mai precizat Emil Popa.

Tinerii voluntari au ajutat la aproape toate etapele construcţiei de la confecţionarea armăturilor sau turnarea fundaţiei până la ridicarea pereţilor, termoizolarea sau realizarea finisajelor. „Deşi am mai fost voluntar şi la alte ONG-uri, acţiunea de azi mi se pare extraordinară. Pe lângă faptul că lucrez alături de colegi şi prieteni, am ajutat şi o familie care trăieşte în condiţii precare, dar am şi aflat multe lucrurii utile. Noi avem o casă în construcţie şi acum, cu ce am învăţat aici, pot şi eu să ajut la montarea termoizolaţiei locuinţei noastre”, spune Andrei, elev în clasa a XI-a.

Cei 200 de elevi bihoreni s-au alăturat prin efortul lor celor 350 de angajaţi ai Celestica, Sykes, Eberspaecher, Smartware, Adeplast sau Companiei de Apa Oradea, care au făcut, de asemenea, voluntariat. Totodată, companiile amintite au sprijinit proiectul şi prin donaţii de materiale necesare construcţiei.

În cei 20 de ani de activitate, Habitat pentru Umanitate Beiuş a construit peste 300 de locuinţe noi şi a ajutat cu materiale de construcţii, renovări, reparaţii peste 1500 de oameni din 24 de localităţi ale judeţului Bihor.