Având motto-ul ,,Egalitate, echitate şi sprijin - din prima secundă şi întreaga viaţă”, Marșul pentru Viață și Pace 2022 a avut loc, sâmbătă, în Oradea, fiind cea de-a XII-a ediţie în România a acestui eveniment.

Marşul a debutat la ora 15.00, cu o adunare publică în Piaţa Unirii, urmată de marşul propriu-zis, pe traseul: str. General Traian Moşoiu, str. Piaţa 1 Decembrie, Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului”, B-dul General Gheorghe Magheru, Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic ,,Sfântul Gheorghe”, Calea Republicii și Biserica Romano-Catolică „Coborârea Sfântului Spirit”. Evenimentula fost organizat de Asociația Părinți pentru Ora de Religie - filiala Bihor şi Centrul de Consiliere și Informare pentru Femei cu Sarcină Nedorită-Puls, cu sprijinul cultelor creștine din județul Bihor. Câteva sute de persoane au participat la manifestație, fiind prezenți și episcopii Sofronie Drincec, Virgil Bercea și Laszlo Bocskei, precum și lideri ai bisericilor reformate și evanghelice luterane și ai comunităților penticostală și baptistă. Afișând pancarte cu mesaje precum „Avortul oprește o inimă care bate”, „Viața începe în momentul concepției” sau „O femeie însărcinată are nevoie de sprijin”, cei prezenți au ascutat mai multe discursuri, luând cuvântul profesorul universitar Sorin Curilă, medicul Florina Buda și reprezentanții cultelor religioase. Potrivit organizatorilor, evenimentul a ajuns la cea de-a 12-a ediție în România și reprezintă punctul culminant al Lunii pentru viață, desfășurată în perioada 1–31 martie, având aceeași temă ca a marșului. Tema Marșului din acest an a fost inspirată din tema Marșului pentru viață 2022 Washington, aflat în acest an la a 49-a ediție, „Equality begins in the Womb”. Este o invitație de a reflecta asupra egalității de șanse a femeilor însărcinate aflate în diferite situații dificile și asupra egalității de șanse a copiilor nenăscuți ai acestora.

O componentă importantă a mesajului Marșului pentru viață, mai arată organizatorii, constă în faptul că este un eveniment apolitic și neconfesional.