În perioada 16-25 iulie, la Oradea s-a desfășurat prima ediție a taberei vocaționale de vară „Vreau să ştiu! Ce?”, organizată de Asociaţia Culturală Pro Lirica Oradea, cu sprijinul Direcţiei Social Comunitare Bihor. Intenţia organizatorilor taberei a fost însuşirea de către un număr de 18 tineri a unui volum de cunoştinţe care să contribuie la orientarea lor în carieră, la captivarea interesului de informare continuă şi variată, respectiv, care să susţină dezvoltarea creativităţii individuale sau colective.

 

„Viața ca o poezie…”

Sub genericul „Viața ca o poezie…”, temele dezbătute în cadrul taberei, în primele zile, sub coordonarea poetei Mihaela Maria Dindelegan, au fost foarte bine primite de către tinerii participanţi, deoarece i-au ajutat să găsească soluții practice la problemele cu care se confruntă uneori în viață, printr-o abordare pozitivă.

Informații despre educaţia şi formarea atitudinilor şi a comportamentului individual şi în colectivitate al tinerilor au fost prezentate de către comisar şef Ioana Indrieş, de la Comparimentul de analiză şi prevenirea criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Bihor. Din partea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, biologul Carmen Dinescu a transmis atenţionări privind prevenirea îmbolnăvirilor şi educaţia pentru sănătate.

Totodată, în programul taberei, a fost desemnată o zi specială pentru vizitarea Universităţii din Oradea, a edificiului educaţional, prilej cu care tinerii au avut posibilitatea de a se informa despre numeroasele facultăţi care contribuie la însuşirea unui volum de cunoştinţe necesar pentru pregătirea şi definirea profesiei, printr-o îmbinare a aptitudinilor individuale, a creativităţii şi a dăruirii în domniul ales.

Cu emoţia transmisă de importanţa momentului, prin care fiecare participant al taberei a avut prima viziune asupra viitoarei lui profesii, tinerii au intrat cu paşi timizi, dar hotărâţi pentru cunoaşterea tainelor încă ascunse ale principalelor elemente şi caracteristici ale profesiilor pe care facultăţile le oferă studenţilor pentru desăvârţirea calităţilor lor profesionale.

Astfel, prima facultate vizitată a fost Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei. Cu acest prilej, au fost vizitate laboratoarele Departamentului de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, prezentate de conf. univ. dr. ing. Alexandrina Mirela Pater, laboratoarele Departamentului de Ingineria Sistemelor Automate și Management, prezentate de conf. univ. dr. ing. Tiberiu Barabaș, laboratoarele Departamentului de Inginerie Electrică, prezentate de conf. univ. dr. Francisc Ioan Hathazi și laboratoarele Departamentului de Electronică și Telecomunicații, prezentate de prof. univ. dr. ing. Daniel Trip. Tinerii au fost surprinşi şi impresioanţi de realizările tehnice prezentate de cadrele universitare ale acestei facultăţi. De asemenea, aceștia au admirat cu mare interes dotarea performantă şi foarte utilă a laboratoarelor destinate aplicaţiilor practice ale studentilor.

O altă experiență interesantă

Pentru tinerii participanți la tabără, o altă experiență interesantă a fost vizitarea Facultății de Ştiinţe Economice. Grupul a fost primit de doamna decan prof. univ. dr. Alina Bădulescu şi doamna prodecan prof. univ. dr. Diana Sabău-Popa. Vizita în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice a fost condusă şi îndrumată de doamna lector univ.dr. Diana Petricaș. Complexitatea informaţiilor transmise, la care s-a adăugat multitudinea sfaturilor, diversitatea experienţelor în domeniul economic și optimismul expunerilor au lăsat o impresie plăcută tinerilor, dar şi certitudinea că acest domeniu poate fi o opţiune pentru viitor.

Vizita la Facultatea de Ştiinţe a fost o piatră de încercare pentru tinerii vizitatori, întrucât laboratorul Departamentului de Fizică, specializarea Fizică Medicală, prezentat de lector. univ. dr. Florian Beiușeanu a impresionat foarte mult prin performanţele prezentate şi prin contribuţia specifică a experienţelor în progresul ştiinţei. La Facultatea de Litere, tinerii au fost primiţi de domnul decan, prof. univ. dr. Teodor Mateoc, care a oferit  vizitatorilor informaţii și multe sfaturi utile pentru a fi atraşi de frumuseţea domeniului, dar şi de diversitatea profesiilor pe care le obţin absolvenţii care studiază aici și care își și însuşesc corect franceza și engleza. Un interes deosebit au manifestat trei tineri, actualmente sportivi la diferite cluburi sportive, pentru a vizita Facultatea de Geografie Turism şi Sport. Tinerii au primit cele mai tehnice sfaturi și bune practici în domeniul diferitelor ramuri sportive din partea domnului lector. univ. dr. Sorin Buhaș. Mai mult, s-a iniţiat un dialog constructiv, pentru a susţine necesitatea unui regim sănătos de viaţă prin practicarea sportului, cu mențiunea că talentul şi aptitudinile native trebuie canalizate spre un sport de performanţă. Vizitarea Bibliotecii Universităţii a constituit, fără doar și poate, o mare surpriză pentru tinerii vizitatorii, aceasta, în primul rând, datorită construcţiei şi arhitecturii clădirii care adăposteşte, într-o ordine perfectă, computerizată, impunătoare, volumul imens de cărţi, documente şi cărţi ştiinţifice din care studenţii, masteranzii şi doctoranzii pot să-şi obţină informaţii, date şi studiile necesare pregătirii profesionale în toate domeniile.

La solicitarea organizatorilor Taberei de vară, de zi, pentru tineri „Vreau să ştiu! CE?”, sprijinul necesar pentru cuprinderea într-o singură zi şi vizitarea facultăţilor prezentate a fost oferit, cu deosebită amabilitate, de către domnul prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universitar, care a precizat următoarele: „Încă de la început, doresc să precizez că fiecare întâlnire cu doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al municipiului Oradea şi membru al Parlamentului Seniorilor din România, îmi dă încredere şi putere pentru derularea proiectelor pe care urmează să le înfăptuim. În urmă cu câteva zile, m-a sunat, pentru a facilita vizita la Universitatea noastră a unor elevi, participanţi la Şcoala de vară, coordonată de domnia sa. Am fost imediat de acord să mă implic în derularea acestei activităţi, am contactat decanii care coordonează domeniile solicitate şi, în dimineaţa zilei de 19 iulie 2018, i-am primit pe tinerii noştri, probabil viitori studenţi ai Universității din Oradea. A fost o adevărată plăcere să îi văd cât sunt de implicaţi, atenţi la explicaţiile oferite de colegi asupra activităţilor preponderent practice efectuate în laboratoarele universităţii. Beneficiarii activităţii desfăşurate sunt elevii şi părinţii, care au mai multe repere pentru a decide asupra viitorului profesional al tinerilor, dar şi Universitatea, care se deschide astfel spre societate şi încearcă să îşi adapteze procesul educaţional la transformările rapide din mediul exterior.”

Ing. Miorița SĂTEANU, coordonator proiect