În jur de 100 de angajaţi ai Primăriei Oradea şi ai instituţiilor subordonate au participat, vineri dimineaţa, la o acţiune de voluntariat în Parcul Silvaş, fiind însoţiţi de japonezii de la Asociaţia Clean Up Japan.

 

Kaizen Institute România, Asociația Clean Up Japan (Asociația de înfrumusețare a Japoniei) și Asociația Kaizen Manager Club au susţinut joi, 8 iunie, în sala mare a Primăriei Oradea, o conferinţă cu tema „Managementul Kaizen în mediul de afaceri şi social”. De asemenea, pentru implementarea „spiritului Kaizen” în mediul social, vineri dimineaţa a avut loc o acţiune de igienizare în zona Silvaş, la care au participat angajaţi ai Primăriei Oradea şi ai instituţiilor din subordine. Această acțiune, numită de japonezi „5S Public”, a presupus cinci etape: seiri - separare și sortare; seiso - strălucire prin curățarea locului de muncă și a echipamentelor; seiton - ordonare, astfel încât totul să fie disponibil la nevoie; shitsuke - autodisciplină și instruire; seiketsu - standardizarea, curățarea și verificarea până ce acestea devin rutină.

„Atunci când ne propunem să înfrumusețăm un lucru sau un loc este important să conștientizăm cum arată acesta înainte și cum arată după munca noastră. Astfel, vom observa că pe măsură ce înaintăm cu lucrarea noastră, expresia feței ni se va schimba, iar, în plus, sentimentul de tovărășie, faptul că mai mulți colegi facem împreună un lucru bun, ne va da un sentiment de bine. Faptul că azi schimbăm pentru câteva ore locul nostru de muncă obișnuit, pentru a face curățenie în natură și a înfrumuseța un loc din orașul în care locuim ne va da o stare de mulțumire, care se va  răsfrânge asupra fiecăruia dintre noi. Într-adevăr, într-un oraș sunt lucruri pe care putem să le cerem administrației locale să le facă pentru noi, dar sunt multe altele pe care putem să le facem noi singuri, pentru a schimba în bine înfățișarea locului în care trăim”, a declarat, înainte de începerea acţiunii de igienizare, directorul Asociației Clean Up Japan, Tanaka Yoshihito. Viceprimarul Florin Birta le-a mulțumit partenerilor din Japonia pentru modelul de bună practică și voluntarilor pentru implicare. La acţiune au participat voluntari din Primăria Oradea, de la Administrația Socială Comunitară Oradea, Compania de Apă, OTL, Termoficare, dar şi de la Uniunea Studenților din Oradea, Asociația Studenților Ingineri din Oradea, Studenții Senatori - Universitatea Oradea, Andrei Crăciun - președintele studenților, deputatul Florica Cherecheș, angajaţi ai firmei Decitex Ro şi membri ai Fundaţiei Comunitare Oradea. Aceştia au curățat mesele din beton și butucii de lemn din zona Silvaș, au toaletat zona din jur, după care au trecut la vopsirea acestora cu vopsea specială pentru fiecare suprafață.