Desfășurată sâmbătă, 27 mai, la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”, ediția 2017 a Swimathon Oradea a atras la start 333 de înotători, iar la finish, peste 1.000 de susținători individuali și 49 companii din tot județul, care s-au mobilizat pentru a susține cele 22 cauze înscrise în acest eveniment.

Numărul celor care înoată sau donează pentru o cauză în care cred este în creștere de la an la an, la fel și sumele mobilizate. Dacă în 2016 au fost strânse fonduri în valoare de 152.601 lei, anul acesta peste 183.000 lei au fost mobilizați din comunitate în bani şi produse din sponsorizări ale companiilor şi din donaţii individuale. Astfel, targetul cumulat al proiectelor a fost depășit, iar șase cauze au strâns mai mulți bani decât și-au propus inițial. Cele mai susținute proiecte au fost „Povești nespuse II”, al Asociației Down Oradea şi „Să creștem frumos!”, al Centrului de plasament nr. 2 Oradea, care au strâns fiecare peste 20.000 lei. Au fost secondate de „Fondul de burse” șI „Fondul Științescu” ale Fundației Comunitare Oradea, „Centrul de recuperare neuromotorie pentru copii „Sfântul Nectarie”, al Fundației Mihai Neșu, „Copii epileptici ajutați - adulți viitori sănătoși”, al Centrului de Epilepsie și Monitorizare EEG Oradea, care au mobilizat sume de peste 10.000 lei fiecare. Lista completă poate fi consultată pe http://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiecte/.

Din fonduri proprii, Fundația Comunitară Oradea a acordat un premiu suplimentar de 1.000 lei pentru cauza pentru care au fost înotate cele mai multe lungimi de bazin - Asociația de părinți Pas cu Pas, echipa „Salex” reușind să înoate 73 de lungimi de bazin în cele 40 de minute alocate și urmează să acorde câte 1.000 lei pentru cauza pentru care s-a mobilizat cea mai mare sumă din comunitate și pentru cauza susținută de echipa de înotători/înotătorul care a strâns cea mai mare sumă. Aceste două premii vor fi acordate la sfârșitul perioadei de strângere de fonduri, care se va încheia pe data de 27 iunie.