Pregătirile pentru sezonul rece intră în linie dreaptă. Ca şi în anii trecuţi, în această perioadă, gospodinele sunt în căutare de bunătăţi în dorinţa de a umple cămara cu murături. Acum, în bucătării, ar trebui să se lucreze la foc continuu: castraveţi, gogoşari, gogonele, vinete -iată numai câteva dintre legumele ce ar trebui să stea rânduite pentru a fi puse la borcane pentru iarna ce va să vie. Aşa că am dat o raită prin pieţele orădene, încercând să ne facem cumpărăturile...

Comercianţii din pieţele orădene nu au scăzut preţurile, cele mai scumpe legume de sezon fiind gogoşarii şi ardeii kapia. Vânzătorii spun că nu pot lăsa din preţuri deoarece trebuie să plătească chirie pentru tarabă, să-şi acopere costul transportului şi, în plus, trebuie să câştige şi ei ceva. "Nu putem lăsa, că doar avem şi noi familii şi trebuie să trăim cumva. Toate sunt scumpe, ce să facem?", se (şi ne) întreabă o comerciantă care vinde în piaţa agro Rogerius. Concret, preţurile la gogoşari sunt între 3,5 şi 5 lei, la ardei - între 3 şi 4,5, la vinete 1,5 -2,5 lei. O familie va trebui să plătească aproximativ 60 de lei pentru 12 porţii de zacuscă de vinete, în condiţiile în care este nevoie de 8 kg vinete, 1 kg ceapă, 2 kg de ardei capia, 2 kg de gogoşari, 2 kg de ardei, 1 kg ceapă, plus alte ingrediente, după gust. Castraveciorii pentru murături costă 2 - 4 lei kilogramul (depinde de calitate şi prospeţime), iar pentru o cantitate de 10 kilograme de castraveţi muraţi cheltuiala se ridică la minim 40 lei, incluzând aici şi ingredientele necesare - oţet, piper, boabe de muştar, hrean, ardei iute etc. Pentru 10 kilograme de gogoşari, minimul pentru două borcane mari de murături, o familie trebuie să achite aproximativ 50 lei. Cât priveşte bulionul "de casă", în această toamna, el va fi pentru mulţi o delicatesă! Vânzătorii din toate cele patru pieţe - Cetate, Rogerius, Decebal şi Ioşia - spun că nu scad, în an de criză, preţurile la roşii deoarece culturile au fost afectate de calamităţi şi nu au avut producţie ca şi în anii anteriori. "Anul trecut, pe vremea asta, vindeam roşii la preţul de 1 -2 lei, în acest an nu s-au făcut aşa de bine din cauza ploilor, au crescut şi pe când să se roşească bine, se uscau şi cădeau. Acum roşiile sunt la preţul de 3 - 4, ba chiar şi 5 lei. "Am mai lăsat la preţ (50 bani/kg - n.n.), că nu mai prea are lumea bani. Vânzarea merge mult mai prost ca în anii trecuţi, puţini sunt cei care cumpără cantităţi mari, pentru conserve", spune, dezamăgită, o vânzătoare din Piaţa Decebal. Din 10 kilograme de roşii mari, cărnoase (care costă 4 - 4,5 lei), stoarse până la ultima picătură, ies cam 7 kg de bulion, iar costul se ridică la 50 lei (incluzând aici şi frunzele de ţelină, sarea, conservantul, eventualele mirodenii). Vorba aceea: scump, scump, altădată era mai ieftin! Nu scapă de majorarea de preţ nici fasolea verde, al cărei cost/kg se plasează undeva în jurul a 3 lei. Şi cum din 10 kg, sunt şanse să iasă circa 8 borcane de 800 ml de fasole conservată pentru iarnă, mai că ne vine să spunem că vom tăia fasolea verde de pe listă! Mai ieftină e varza (2 lei/kg) care poate fi folosită ca umplutură pentru ardeii graşi, buni şi ei în perioada iernii!

***

Sigur, toamna e abia la început. Pentru o aprovizionare mai serioasă, o familie formată din trei persoane poate să cheltuiască o sumă care se apropie sensibil de un salariu minim net pe economie - circa 460 lei. La murături ar trebui să se mai adauge costul cartofilor, cepei, usturoiului, făinii, zahărului etc - din dotarea cămării. Despre acestea, promitem să revenim cu un alt prilej.