O femeie în vârstă de 72 de ani a fost salvată de pompierii orădeni după ce a căzut în locuinţă şi, din cauza unor probleme medicale, nu s-a mai putut mişca. Vecinii au observat că în bucătărie este pornit aragazul, aşa că au alertat pompierii.

 

Potrivit ISU „Crişana”, sâmbătă, în jurul orei 18.20, un apelant al numărului unic 112 sesiza faptul că locatara unui apartament situat la parterul unui bloc de locuințe de pe strada Peneș Curcanul din municipiul Oradea s-ar putea afla într-o situaţie de urgenţă, întrucât aceasta nu putea fi contactată, iar vecinii au observat că, în bucătăria locuinței, aragazul era în funcțiune, pe acesta aflându-se un vas pentru gătit. „Pentru salvarea femeii, în vârstă de 72 de ani, la fața locului au fost mobilizate de urgență două echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentelor 1 și 2 Oradea, din care unul de prim ajutor calificat. Utilizând echipamentele și accesoriile din dotare, forţele de intervenţie au pătruns prin fereastra bucătăriei în apartamentul indicat de apelant, găsind-o pe proprietară căzută în camera de zi, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală”, a declarat mr. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Pompierii militari au procedat la înlăturarea riscului de producere a unui incendiu prin închiderea gazului de la butelie și la acordarea primul ajutor calificat septuagenarei, acesta refuzând ulterior transportul la spital. Reprezentanţii ISU transmit că utilizarea necorespunzătoare a buteliilor sau instalaţiilor de gaze lichefiate poate provoca incendii sau deflagrații ce se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu rănirea unor persoane sau chiar cu pierderi de vieţi omeneşti. Astfel de evenimente nedorite s-au înregistrat pe parcursul anului trecut și la nivelul municipiului Oradea, unde, în data de 9 martie 2018, pompierii militari bihoreni au intervenit la o explozie, neurmată de incendiu, produsă într-o garsonieră situată la etajul 4 al unui bloc de pe strada Moldovei. Forțele de intervenție mobilizate la fața locului au găsit în locuință un bărbat în vârstă de 44 de ani, în stare de conștiență, dar care prezenta arsuri de gradele I, II și III pe aproximativ 85% din suprafața corpului, iar suflul exploziei, provocată cel mai probabil de o acumulare de gaze provenite de la butelie, a afectat două ferestre și două uși. În data de 21 iulie 2018, o explozie produsă la un apartament situat la parterul unui bloc de pe strada Bumbacului din municipiul Oradea în urma acumulării de gaze de la o butelie a provocat rănirea proprietarului și a soției acestuia și deteriorarea a două uși, şase ferestre, a unor elemente de mobilier din bucătărie, a unui aragaz și a două autoturisme.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reamintesc bihorenilor  principalele reguli și măsuri menite a le proteja viața și bunurile: nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată; luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate; după ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul. Înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise. În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedați de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce sau utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii.