Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și AJPIS Bihor, a început plata pentru beneficiarii de Venit Minim de Incluziune.

Sprijinul financiar înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Potrivit unui comunicat al Ministerul Muncii, calendarul plăților pentru cei 209.856 de beneficiari înregistrați până acum este următorul: în 20 februarie vor fi alimentate conturile pentru cei care au optat pentru încasare pe card, iar în ultima decadă a lunii, între 22 februarie și ultima zi a lunii, se face plata prin mandat poștal.

Numărul de beneficiari de venit minim garantat (familii și persoane singure), înregistrați în luna ianuarie, în baza de date a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Bihor (AJPIS Bihor), este 6.736, conform unui comunicat al instituţiei. Suma totală plătită de către AJPIS Bihor celor 6.736 de beneficiari în această lună este de 3.278.864 lei.

Venitul Minim de Incluziune (VMI) reprezintă un program unic de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile vulnerabile să depășească obstacolele financiare pe care le întâmpină și să-și îmbunătățească viața. Acesta este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente: sprijin pentru incluziune și sprijin pentru familiile pentru copii.

„VMI înlocuiește prestațiile anterioare, respectiv, venitul minim garantat (VMG) și alocația pentru susținerea familiei (ASF). Măsurile adoptate prin această lege fac parte din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), capitolul 13 „Reforme sociale” jalonul 384, având scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, totodată diminuând sarcinile administrative pentru administrația locală și beneficiari”, menționează Gabriela Iova, director executiv AJPIS Bihor.