Sâmbătă, 30 septembrie, orădenii au fost martorii unui marş inedit, organizat de Asociaţia Surzilor Bihor. Peste 100 de bihoreni cu deficienţe de auz au defilat pe traseul Magazinul Crişul - Piaţa Unirii, salutând prin semne trecătorii şi împărţind pliante. Acţiunea de conştientizare a populaţiei a fost organizată de asociaţie la iniţiativa artistului Remus Ilisie.

Conform tradiţiei, Ziua Internaţională a Surzilor este sărbătorită în fiecare an, în ultima duminică a lunii septembrie. Oradea a găzduit şi de această dată un eveniment care, alături de marcarea sărbătorii amintite, a avut rolul de a conştientiza trecătorii cu privire la existenţa acestor oameni cu nevoi speciale. Ideea acestui marş, în care demonstranţii au mănuşi albe şi formează un impresionant „La Mulţi Ani” din corpuri umane, a fost a artistului orădean Remus Ilisie, cel care i-a ajutat în desfăşurarea acestui demers pe membrii din conducerea asociaţiei: Viorel Victor Todor şi Angelica Platon.

Aşa cum au explicat organizatorii, ideea de a purta mănuşi albe a fost pentru a putea atrage atenţia comunităţii. Un alt mod de amplifica acţiunea de conştientizare a fost acela de a împărţi orădenilor de la terase pliante care conţineau alfabetul românesc alături de alfabetul internaţional al surzilor. În plus, acolo unde au văzut că sunt primiţi cu simpatie, manifestanţii au realizat şi mici momente de pantomimă.

Alaiul a fost format pe platoul din faţa Magazinului Crişul încă de la orele 13.30. La ora 14.00, a început marşul oficial pe strada Republicii. Acţiunea a fost finalizată în Piaţa Unirii, unde membrii asociaţiei au format din corpuri umane urarea „La Mulţi Ani”, momentul fiind imortalizat cu ajutorul unei drone.