La Oradea, a fost marcată vineri, 24 mai, Ziua Mondială a Sclerozei Multiple (SM), la sediul centrului de zi. În continuare, la Școala „Avram Iancu”, a avut loc o campanie educativă privind scleroza multiplă, în cadrul căreia a fost prezentată bicicleta cu scleroză multiplă.

„Ziua Internațională a sclerozei multiple este pe 30 mai, dar ștafeta noastră a ajuns doar la Oradea, azi (vineri-n.r.), ne-a informat părintele Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociației de Scleroză Multiplă din România.

Sute de mesaje de încurajare adresate persoanelor afectate de scleroză multiplă și scrise pe flori confecționate din hârtie au fost culese de doi voluntari bicicliști din Alba-Iulia și Oradea, care au pornit din Timișoara într-o ștafetă ciclistă națională. Ștafeta, care este dedicată cauzei SM, leagă 11 comunități locale din toată România și sprijină persoanele afectate de această maladie. Pornită de la Iași în data de 21 mai, în sunetul clopoțeilor de bicicletă, ștafeta mesajelor de încurajare a poposit la Piatra Neamț, Bistrița, Oradea, Timișoara, Craiova, iar apoi, înapoi la Alba-Iulia, pe data de 30 mai, unde toate mesajele scrise pe flori de hârtie, culese la fiecare popas, vor fi expuse în cadrul unui eveniment realizat în Cetatea Marii Uniri, eveniment dedicat comunității SM din România și, mai apoi, diseminate prin intermediul rețelelor de socializare. „Evenimentul are ca scop încurajarea persoanelor afectate de această maladie neurologică autoimună, care sunt adesea confruntați cu stigmatizarea dată fie de rezonanța numelui bolii, fie de situațiile de viață dificile cu care se confruntă unele din aceste persoane după diagnosticare”, a menționat Lazăr Laurențiu. Cei trei voluntari ai ștafetei oferă la fiecare oprire mici seminarii de kinetoterapie și informare socială, alături de specialiști din localitatea vizitată, iar apoi, copii, tineri și membri ai familiei, utilizând propriile biciclete, se alătură, ca suporteri bicicliști, într-un tur ciclist simbolic și recreativ, organizat într-un parc central din localitate, pentru a motiva echipa ștafetei și a le înmâna postit-uri cu mesaje de încurajare adresate celor afectați de această maladie.

Asociația de Scleroză Multiplă din România, organizatorul acestei campanii, oferă informare timpurie, consiliere și sprijin pentru toți pacienții afectați din România, prin intermediul grupurilor locale dezvoltate de organizație în 20 de județe ale țării. În plus, la Oradea, Alba-Iulia și Bistrița, sunt oferite servicii de recuperare de lungă durată în cadrul centrului de zi și a centrului de servicii comunitare dezvoltate de mișcarea națională a pacienților. Pentru tratament sunt disponibile în prezent 13 centre medicale specializate, între care, începând cu anul acesta, a fost adăugat și Craiova.