Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit joi, 18 ianuarie, Ziua Voluntarului Caritas, cea de-a XIX-a ediție, sub motoul „Voluntar pur și simplu”. Anul trecut, 67 de voluntari au prestat 1.605 de ore în serviciul aproapelui.

Prin această premiere s-a dorit recunoaşterea publică a meritelor celor mai activi voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în anul 2023. Cu acest prilej, au fost acordate premii la zece categorii, pentru implicarea în activităţi şi programe, premii speciale și diplome de participare, dar şi premiul „Voluntarul anului 2023”.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat Adina Ciucioiu, șef Serviciu Programe sociale al Direcției de Asistență Socială Oradea; Tina Daragiu, consultant în cadrul Cancelariei Prefectului; Carmen Soltănel, secretar general Consiliul Județean Bihor; Adela Popa-Ghițulescu, director executiv al Asociației Caritas Eparhial Oradea; Andreea Ghercă, coordonator Departamentul de Voluntariat, și PSS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

 

Premiul Casa Frenţiu

Prin intermediul programului “Adoptă un bunic sau o bunică”, voluntarii “nepoți adoptivi” au petrecut timp de calitate cu rezidenții, i-au însoțit la plimbări, au jucat jocuri de societate, au împărtășit experiențe și povești de viață, acumulând în acest sens 707 de ore de voluntariat. Premiul “Casa Frențiu” s-a acordat voluntarei Carina Mudura.

 

Premiul special Casa Frenţiu

Premiul s-a acordat doamnei Miorița Săteanu, pentru organizarea programelor literar-artistice oferite seniorilor din Centrul Rezidențial “Casa Frențiu”.

 

De asemenea, un alt Premiu special Casa Frenţiu a fost oferit unor tineri deosebiți, care s-au implicat anul trecut în programul „Adoptă un bunic sau o bunică”, câțiva voluntari, „nepoți adoptivi”, din Asociația EDUBIZ. Acești tineri și-au oferit energia și creativitatea pentru a petrece timp de calitate cu rezidenții Casei Frenţiu și pentru a se bucura împreună cu ei de fiecare moment.

 

Premiul After-School

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, precum şi programul after-school au scopul de a asigura condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, precum şi de dezvoltare a capacităţii copiilor pentru depăşirea situaţiei mai puțin plăcute. Premiul s-a acordat voluntarei Hanna Kubarova.

 

Premiul Cantina Socială

În anul 2023, 11 voluntari au realizat 235 ore de voluntariat la cantina socială. Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

 

Premiul Duşurile Sociale

Activitatea „Dușurile sociale” este unică pe plan local, o activitate pe care Asociația Caritas Eparhial Oradea o oferă persoanelor fără adăpost. În anul 2023, voluntarii au ajutat la distribuirea produselor de igienă și a hainelor, dar și la curățenia băilor, după efectuarea dușurilor de către persoanele fără adăpost. Premiul s-a acordat voluntarului Alexandra Nicolae.

 

Premiul Prieteni pentru un Zâmbet

Voluntarii clovni au activat prin vizite la Centrul de Îngrijire de zi pentru copii, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, la Centrul de zi pentru copii al Asociației Down Oradea, Centrul After - School ,,Sfântul Martin” din Ioaniș și prin participarea la diverse alte evenimente dedicate copiilor. În ultimul an, echipa a realizat 48 de ore de voluntariat, aducând zâmbete fără număr pe chipul celor mici. Premiul s-a acordat voluntarului Deian Delibaja.

 

Premiul Colecta de Paşti

La Colecta de Paști s-au implicat 14 voluntari, care au desfășurat 68 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani, care au fost trimise către cei aflaţi în nevoie. Premiul s-a acordat voluntarei Cornelia Vesea.

 

Premiul Colecta de Crăciun

La tradiționala Colectă de alimente de Crăciun, în anul 2023 s-au implicat 11 de voluntari care au desfășurat 55 de ore de voluntariat, contribuind la strângerea de alimente și donații în bani pentru ca cei 150 de beneficiari ai asociației să poată primi masa caldă zilnică și pe parcursul anului 2024. Premiul s-a acordat voluntarului Alexandru Alb.

 

Premiul Sprijin Administrativ

28 de voluntari au cumulat 171 de ore de voluntariat în activități administrative, care au inclus și „Cutia de Crăciun”. Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Ghercă.

 

Premiul Cel mai activ voluntar

Cel mai activ voluntar este persoana care se implică în cele mai multe activități din dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lui. Premiul s-a acordat voluntarului Andrei Horgoș.

 

Premiul pentru Disponibilitate

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie. Când ești anunțat cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent, când renunți la programul tău pentru a oferi o mână de ajutor, când alegi să dedici din timpul tău pentru un plus oferit aproapelui. Premiul s-a acordat voluntarului Remus-Paul Bocioc.

 

Premiile Speciale Fundraiser

Premiul special este oferit persoanelor care promovează Asociația Caritas Eparhial Oradea în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu de conduită. Activitatea „Cutia de Crăciun” nu ar fi fost posibilă fără o colaborare strânsă cu învățătoarele și profesorii dedicați, care au răspuns mereu apelului la sprijin comunitar și au asigurat informarea și mobilizarea elevilor și părinților spre implicarea socială: Dana Mihincău, Mariana Todorean, Patricia Capriș, Lia Șipoș și Claudia Toth.

 

Premiul ,Voluntarul anului

Este premiul oferit pentru disponibilitate, diversitatea activităților în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite. Premiul s-a acordat voluntarei Alexandra Nicolae.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Mara Iaz Ayssa Caba Hanna Herczeg, Christina Pantea, Lorelei Paltin, Lil Rose, Bogdan Nechifor, Alexia Bologa, Roxana Mureșan, Ovidiu Lazăr, și Grupul Enjoy Music.