Platforma ZOOM a găzduit joi, 27 ianuarie, Ziua Voluntarului Caritas. Cea de a XVI-a ediție și primul eveniment din acest an s-a desfășurat sub moto-ul „Voluntariat în pandemie!”.

Ziua Voluntarului Caritas s-a desfășurat la Cantina socială din Oradea (str. Theodor Aman, nr. 1C) însă, din cauza condițiilor pandemice, organizatorii au fost nevoiți să limiteze numărul de persoane prezente la eveniment. Așadar, fizic au participat 20 de persoane (primii înscriși), iar ceilalți voluntari au intrat pe Platforma Zoom.

2021 a fost un an plin de schimbări pentru departamentul de voluntariat al Asociației Caritas Eparhial Oradea. 69 de voluntari activi au ales să sprijine comunitatea în care trăiesc realizând, în acest sens, 2.467 de ore de voluntariat. Pe parcursul anului 2021, în cadrul Asociației Caritas Eparhial Oradea, s-au înscris 32 de voluntari noi.

„Dragi voluntari, suntem aici să sărbătorim angajamentul vostru într-un moment de împărtășire și sărbătoare, de a ne privi în ochi, spunându-ne că ne-am priceput, că nu ne vom oprim și nu ne vom descuraja. Inima unui voluntar este imensă. Limbajul lui este universal. Gesturile lui sunt tăcute, dar au un impact uriaș. Ori de câte ori un voluntar își întinde brațele pentru a-i ajuta pe alții, el construiește o punte de umanitate și fraternitate (…) Mulțumim din suflet echipei noastre de voluntari care ne-a ajutat, și în 2021, în inițiativele noastre de susținere a comunității. Sunteți cel mai bun cadou pe care l-am putea primi vreodată!”, a spus, printre altele, pr. Olimpiu Todorean, președinte Asociației Caritas Eparhial Oradea.

„Este foarte important să știm să renunțăm la noi înșine, pentru ceilalți. Este un lucru extraordinar. Ceea ce dumneavoastră faceți, mai ales în condițiile acestea, este un lucru extraordinar. Pentru că, vedeți, cât de mult ne-am îndepărtat unii de alții, cât de mult ne-am închis unii față de alții, cât de mult ne este frică la unii de alții dar, cu toate acestea, mai sunt și oameni care au tenacitatea în a face binele, oameni cu adevărat liberi. Iar dumneavoastră care știți să faceți voluntariat sunteți oameni liberi, liberi în Domnul. El ne-a redat această libertate și demnitatea fiilor lui Dumnezeu. Așa să vă ajute Bunul Dumnezeu în tot ceea ce faceți și vă mulțumesc!”, a subliniat și PSS Virgil Bercea, Episcopul Greco-catolic de Oradea.

Premiul Cantina Socială a fost acordat voluntarului Nicolae Vinter; Premiul Dușuri Sociale, voluntarei Sarah Bențe; Premiul Casa Frențiu, voluntarei Anca Oros Popa; Premiul Cel mai activ voluntar - Andrei Horgoș; Premiul Colecta de Paști - Diana Ungureanu Gațu; Premiul Voluntar pentru o zi - Doina Crângașu; Premiul Colecta de Crăciun - Keren Kovacs; Premiul pentru Disponibilitate - Cristina Ivancov; Premiul Administrativ - Georgiana Oana Costea; Premiul Prieteni pentru un zâmbet - Elena Surugiu; Premiul special Voluntariat în pandemie - Iuliana Dejeu; Premiile Speciale - Promovarea voluntariatului - se oferă persoanelor care promovează asociația în comunitate, prin chemarea la voluntariat și prin propriul exemplu. Aceste premii au fost obițunte de: Carmen Chiş, Adrian Tencuţiu, Dana Mihincău, Patricia Capriş, Adriana Miclăuş, Mariana Todorean, Florica Creţiu, Gabriela Sabău, Katalin Florea, Ana Mariana Clop, Gabriela Vescan şi Cristian Ciorba. Premiul Voluntarului Anului l-a primit Naomi Oros.