Antrenori de fotbal din judeţele Bihor, Sălaj şi Arad au fost prezenţi ieri la un curs de perfecţionare organizat la Universitatea Oradea de Şcoala Federală de Antrenori  şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Bihor.

Celor aproximativ 60 de cursanţi le-au fost expuse trei teme: Metodologia pregătirii la nivel de copii şi juniori (Sandu Tăbârcă), Aspecte privind planificarea pregătirii juniorilor U17-U19 (antrenorul Gheorghe Ghiţ) şi Măsurarea şi evaluarea capacităţii motrice în fotbal (preparator fizic Marius Marinău). Din partea organizatorilor au fost prezenţi Sandu Tăbârcă, coordonator al loturilor naţionale de juniori şi tineret, Gabriel Manu şi Ciprian Niţu; preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, iar gazda acţiunii a fost reprezentată de Alexandru Ilieş, decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport. Cu ocazia seminarului a fost prezentat manualul antrenorului de copii şi juniori din România. „Avem 1.200 de antrenori în România, majoritatea angrenaţi în sectorul juvenil, dar paradoxul e că mulţi lucrează cu metode adaptate de la seniori, ceea ce nu e în regulă. Toţi trebuie să muncim împreună pe aceeaşi strategie. Nu trebuie să-i hrănim pe părinţi cu himere. Nu putem şti la 10 ani dacă fiul lor va deveni fotbalist. Putem să-i asigurăm un cadru în care să se dezvolte, să progreseze. Este greu, dar trebuie să le spunem adevărul. Conform unor statistici, în Europa, doar 1% dintre copii şi juniori ajung să joace în Liga 1”, a afirmat Sandu Tăbârcă, care a enunţat şi reperele activităţii juvenile: mediul proprice formării jucătorilor, practicarea unui fotbal modern, pregătirea adaptată etapei de vârstă, planificarea muncii. Oficialul FRF a mai subliniat că rezultatele nu ar trebui să primeze la copii şi juniori. „Nu trebuie să ne concentrăm pe rezultat, ci pe procesul de instruire şi dezvoltare, pentru formarea lui. Titlurile la juniori nu îţi garantează succesul. Avem o statistică din ultimii 10 ani cu echipele campioane la juniori U19 şi foarte puţini jucători se regăsesc în primele ligi. Procentul este îmbunătăţit în ultimii ani de Viitorul Constanţa, care îşi promovează propriile produse”, consideră Tăbârcă.

Antrenorul le-a cerut colegilor săi să nu mai apeleze la metode învechite în procesul de pregătire. „Înlocuim strigătele cu încurajări, pedepsele cu sfaturi utile. Trebuie să înţelegem copilul, iar el să descopere bucuria de a juca fotbal. Copiii din ziua de astăzi sunt foarte curioşi şi trebuie să le dăm informaţiile de care au nevoie”, a adăugat Tăbârcă.

La final, cursanţii au primit certificate de participare din partea FRF.