După o pauză forțată de situația pandemică, Oradea va găzdui sâmbătă, 5 iunie, Campionatul Internațional de Triatlon pe distanță lungă AROBS X-Man România 2021, la care vor participa peste 360 de sportivi din țară și străinătate.

 

Detalii despre ediția din acest an a evenimentului a oferit vineri, într-o conferință de presă, Szokolszky István, vicepreședinte Xterra Sport Bihor. La întâlnirea cu jurnaliștii a participat și Alexandru Chira, director executiv Visit Oradea. 

„Ne aflăm la cea de-a 11-a ediție. Anul trecut, din cauza pandemiei, am fost nevoiți să amânăm competiția. Anul acesta, avem record de participanți, mai exact 360 la număr, pe o cursă extremă, ceea ce este un lucru îmbucurător. Înscrierile s-au putut face până acum două săptămâni, iar premiile constau în bani. Noi premiem atât pe distanța lungă, cât și pe distanța half, primii cinci clasați, atât pe categoria masculină, cât și pe categoria feminină”, a declarat pentru CRIȘANA, Szokolszky István.

Competiția va avea două trasee de lungimi diferite: distanța Full Ironman: 3.800 m înot, 180 km ciclism, 42,2 km alergare și distanța Half Ironman: 1.900 m înot, 90 km ciclism, 21,1 km alergare.

Traseele vor putea fi parcurse atât individual cât și în echipe.

Startul probei de înot pentru distanța lungă se va da sâmbătă, 5 iunie, dimineața, la ora 7.00, la lacul de acumulare de la Fughiu. După proba de înot, concurenții vor trece la proba de ciclism, pe traseul Fughiu-Husasău de Criș-Ineu-Botean-Bălaia, pe un traseu de 17 de km închis circulației rutiere.

„Știu cât de greu va fi din cauza traficului blocat, motiv pentru care le mulțumim localnicilor din zonă pentru înțelegere”, a menționat vicepreședintele Xterra Sport Bihor.

Sportivii vor parcurge bucla de 10 ori, după care vor reveni la Oradea, în alergare, pe traseul Fughiu-Podgoria-Oradea, pentru ultima etapă. Proba de alergare se va desfășura în centrul orașului, pe bucla: Parcul 1 Decembrie - str.Vasile Alecsandri - Piața Unirii. Finish-ul competiției va fi în centrul competițional din Piața Unirii.

Pentru distanța scurtă, startul probei de înot se va da în aceeași locație, dimineața, la ora 8.00, iar sportivii vor parcurge aceleași trasee, dar pe distanțe înjumătățite.

Primii concurenți vor ajunge în centru în jurul orei 12.00, marcând începutul celei mai interesante și spectaculoase părți a competiției. Evenimentul se va încheia în jurul orei 22.00.

Concursul este organizat de asociația Clubul Sportiv Xterra Sport Bihor, în parteneriat cu Federația Română de Triatlon și este susținut de Visit Oradea. Evenimentul este sprijinit de Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Poliția Rutieră și Jandarmeria Oradea.  La pregătirea evenimentului participă peste 120 de voluntari.

AROBS X-Man România, powered by Visit Oradea, este inclus în calendarul competițional al Federației Române de Triatlon, fiind și Campionatul Național de Triatlon pe distanță lungă. Competiția se organizează conform regulamentului internațional de triatlon. Pe lângă sportivii din țară, în acest an se vor alinia la start și sportivi din Belgia, Germania, Cipru, Moldova, Slovacia și Suedia.