Baschetbaliștii orădeni s-au răzbunat efectiv pe Athletic Contsnața după eșecul frustrant suferit la Nicosia în FIBA Europe Cup. Astfel, la capătul unui meci pe care l-au controlat în totalitate, CSM CSU s-a impus pe terenul marinarilor cu scorul de 61-108 (20-31, 13-21, 11-29, 17-27) într-o partidă contând pentru etapa a 15-a din Conferința B a Ligii Naționale.

Era de așteptat ca o echipă cum pretenții așa cum este Oradea în baschetul românesc să aibă reacție după înfrângerea la doar două puncte diferență suferită în deplasare pe terenul ciprioților de la Keravnos BC într-un meci cu destule decizii controversate ale arbitrilor. Începutul de meci de la malul mării a fost reușit pentru gazde care au fost la conducere în primele minute. Bihorenii au revenit însă în joc și, până la finele primului sfert, și-au creat un avantaj de 11 puncte (31-20). De menționat că pe parcursul acestui interval de timp, toți cei trei baschetbaliști autohtoni trecuți pe foaia de joc, Tudor Gheorghe (3), Bogdan Nicolescu (3) și Cătălin Baciu (2) au comis un număr de greșeli personale nepermis de mare. În sfertul al doilea, roș-albaștrii au fost mult mai atenți în jocul defensiv fapt care a limitat Constnața la doar 13 puncte marcate în acest interval de timp. De subliniat prestația perfectă a americanului Erick Neal care a încheiat prima repriză fără ratare și cu 19 puncte marcate. Aproape la fel de bun a fost și jocul lui Donatas Tarolis, lituanianul ratând o singură aruncare și marcaând 12 puncte.

N-au scăzut ritmul niciun moment

Cu toți cei 7 jucători străini trecuți pe foaia de joc și cu cei trei români menționați anterior, staff-ul tehnic, simțind forma sportivă a adversarului din teren, a decis să uniformizeze pe cât posibil timpul de joc al tuturor componenților echipei. Cu toate acestea, în prestația orădenilor nu s-a simțit absolut deloc această strategie ci, mai mult, aceștia au ținut pedala de accelerație apăsată la maxim până în ultima secundă a partidei. La intrarea în secvența decisivă, ecartul dintre cele două formații ajunsese la 37 de puncte în special datorită „metronomului” care este „Doni” Tarolis, cel care a încheiat partida cu cel mai mare număr de puncte marcate (24). Până la finalul meciului, CSM CSU a crescut diferența la nu mai puțin de 47 de puncte astfel că, scorul de 108-61 reprezintă cea mai categorică victorie din actuala ediție de campionat obținută în fața unei echipe care și-a propus calificarea printre cele mai bune ale campionatului care vor evolua în faza a doua a sezonului regulat. A fost cel de-al doilea succes consecutiv al orădenilor obținut la peste 100 de puncte în campionatul intern după cel din runda trecută înregistrat în fața echipei Steaua București. Din păcate în jocul de la Constanța s-a consemnat și un moment nedorit, americanul Justin Carter suferind o accidentare în ultimul sfert al partidei despre care nu se știa, la ora redactării acestui articol, cât este de gravă.

Și-au asigurat prima poziție

Așadar Oradea își trece în cont cel de-al 12 eșec stagional din 13 posibile, ultimele 11 fiind obținute consecutiv în Conferința B a Ligii Naționale. Această victorie asigură roș-albaștrilor poziția de lideri ai campionatului la finele primei faze a sezonului regulat indiferent de rezultatele înregistrate în ultimele trei etape rămase de disputat. În runda următoare, bihorenii vor evolua pe propriul teren, la Oradea Arena, miercuri, 18 ianuarie, de la ora 19.45 (Digi Sport).

Athletic Constanța: Oprean 5 puncte (1×3p), Cizauskas 8, M. Lazăr 13, Rhodes 8 (2×3), Cebasek 16 (4×3), Gribinic 2, Johnson 6, Corpodean (căpitan) 3 (1×3), Bălan. Nu au jucat: Mockevicius.

Antrenor: E. Olteanu

CSM CSU Oradea: K. Richard 4, Holt 4, Neal 22 (4×3), Tarolis 24 (1×3), Baciu 12, J. Carter 4, T. Gheorghe 2, Nicolescu (căpitan) 14 (3×3), Ogden Jr. 9 (1×3), N. Markovic 13 (1×3).

Antrenor: Cristian Achim