Constanța și Oradea se dueleză într-un meci de baschet masculin din etapa a 16-a a Conferinței B din Liga Națională care se va desfășura sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Sporturilor din Constanța.

Echipa de la malul mării, deși ocupă doar locul al 6-lea în Conferința B din cauza faptului că are un meci mai puțin disputat, este a doua formație (la egalitate cu SCM Timișoara) cu cel mai mic număr de înfrângeri în acest campionat.  Mai mult, marinarii au la activ nu mai puțin de 6 victorii în ultimele 6 meciuri disputate, două dintre acestea fiind însă obținute în Cupa României. În ultimul meci de campionat, Constanța a învins 82-71, în deplasare, pe Laguna București. Athletic a început mai greu acel joc pierzând secvența inaugurală cu 28-21. În continuare marinarii au realizat că totuși se află pe terenul celei mai slabe echipe din campionat și, până la final, au „înecat” „rechinii” din Capitală. Principalii doi jucători ai dobrogenilor au fost americanii J. Rhodes (19 puncte) și J. N. Eugene (17 p). După cum menționam, Athletic ocupă locul al 6-lea cu 18 puncte adunate după 7 victorii și 4 înfrângeri. În ceea ce privește forma sportivă, constănțenii stau excelent cu 4 victorii înregistrate în ultimele 5 meciuri de campionat. La bilanțul partidelor disputate exclusiv acasă, marinarii stau la fel de bine având aceeași statistică. În ceea ce privește jocul ofensiv, aceștia au o medie de 83,5 puncte marcate pe meci. În defensivă, Constanța încasează 77,6 puncte în medie pe meci.

Eșec oarecum surprinzător suferit în Cipru

Bihorenii vin după o mare dezamăgire provocată de înfrângerea (77-75) suferită la Nicosia, cu Keravnos BC, în FIBA Europe Cup. Cu toate acestea, în campionatul intern, orădenii sunt aproape perfecți având un bilanț de 11 victorii și doar o înfrângere. În ultimul lor joc, roș-albaștrii au surclasat 101-74, acasă, pe Steaua București. Revenind la partida de la Nicosia, aceasta a fost una echilibrată și poate că, dacă nu existau mai multe decizii discutabile ale arbitrilor, ardelenii ar fi revenit în țară cu o victorie. Erick Neal a fost acolo cel mai bun jucător al orădenilor, acesta fiind autorul a 28 de puncte, 2 recuperări și 6 pase decisive. În clasamentul Conferinței B a Ligii Naționale, CSM CSU este lider autoritar cu 23 de puncte (cu 3 mai multe decât a doua clasată) adunate din 11 victorii și un eșec. Forma sportivă a orădenilor pe plan intern este extraordinară, aceștia câștigând ultimele 10 meciuri disputate. Elevii lui Cristian Achim au medii de 87 de puncte marcate pe meci și 69.9 puncte încasate pe partidă.

Avantaj clar pentru ardeleni în meciurile directe

Oradea conduce cu 4-1 în ceea ce privește victoriile obținute în ultimele 5 confruntări directe cu Athletic Constanța. În ultimul meci disputat în această ediție de campionat, bihorenii s-au impus categoric, 98-78, pe propriul teren. Doi americani au fost cei mai buni jucători ai acelei partide. Este vorba despre J. N. Eugene, cu 20 de puncte marcate pentru constănțeni, și Erick Neal, cu 18 puncte înscrise pentru orădeni. Gazdele au tranșat acel meci încă din prima repriză pe care au câștigat-o cu 59-42 după care s-au limitat la a conserva rezultatul.

Așadar, la diferența de valoare care există între Oradea și restul competitoarelor din Conferința B, o victorie a roș-albaștrilor la malul mării este foarte probabilă.