De prezenţa la Oradea a lui Gică Popescu s-a profitat pentru a aborda şi alte aspecte legate de fotbalul românesc despre care „Baciul” şi-a exprimat punctul de vedere.

 

„Să creadă în şansa lor”

Cum protocolul de colaborare oferă mai multe şanse în ceea ce priveşte o carieră reuşită în fotbal pentru copiii de la LPS Bihorul, Gică Popescu a fost întrebat cum îşi explică nereuşita, cel puţin deocamdată, a celor mai bune două produse de export ale Viitorului, Răzvan Marin şi Ianis Hagi. „Perioada de adaptare este mai dificilă. Noi am crescut cu mult mai multe greutăţi spre deosebire de copii din această generaţie, iar asta ne-a făcut mult mai puternici şi de aceea am reuşit. Fiecare dintre cei care au plecat de la Viitorul au o calitate deosebită, sunt superprofesionişti şi sunt convins că vor avea o carieră reuşită. Campionatul Belgiei este foarte dur din punct de vedere fizic. Ianis are calitate tehnică deosebită dar nu este foarte puternic fizic. Pentru Răzvan Marin nu e simplu. A luat locul unui jucător vândut cu 80 de milioane de euro, iar aşteptările de la el sunt foarte mari. Sfatul meu e să nu renunţe şi să creadă în şansa lor”, a declarat Gică Popescu.

Într-o altă ordine de idei, întrebat fiind care jucător în activitate consideră că îi seamămă ca şi stil componental „Generaţiei de aur” a oferit un răspuns surprinzător şi nu prea. „Nicolas, fiul meu, îmi seamănă mult şi nu sunt subiectiv când spun asta. Are nişte probleme la jocul aerian dar să nu omitem faptul că are doar 17 ani”, a mai spus conducătorul clubului Viitorul Constanţa.

 

„Nu sunt făcute pentru Euro, ci cu ocazia Euro”

Fostul căpitan al Barcelonei a fost abordat şi în legătură cu subiectul stadioanelor promise pentru Euro 2020 precum şi în ceea ce priveşte şansele de calificare la această competiţie ale naţionalei conduse de Mirel Rădoi. „Două dintre cele trei stadioane vor fi gata pentru Euro. Dar vreau să subliniez încă o dată că UEFA consideră alte aspecte mult mai importante decât finalizarea acestor stadioane. Repet, stadioanele nu sunt făcute pentru Euro, ci cu ocazia Euro. Buna organizare nu ţine de finalizarea acestor stadioane. Sunt foarte bucuros de progresele pe care le-am făcut în ceea ce priveşte organizarea Euro de când coordonez acest proiect. Tot legat de acestă competiţie, sunt superoptimist că ne vom califica. Refuz să cred că suntem atât de jos încât să ne fie teamă de Islanda. E un meci care poate fi câştigat cu multă încredere. În ceea ce priveşte al doilea joc, prefer Bulgaria pentru că nu îmi place tensiunea care s-ar crea la un joc cu Ungaria. Cred mult în Mirel Rădoi şi cred că e o alegere bună. Este un tip foarte serios iar ceea ce a reuşit cu echipa de tineret este o performanţă pe care generaţia noastră nu a atins-o. Noi am jucat un European de juniori unde am pierdut toate meciurile. Totuşi, dacă aş fi fost preşedintele FRF, aş fi discutat şi cu Gică Hagi şi Dan Petrescu. Despre Mutu nu ştiu cum este ca antrenor deci nu pot să mă pronunţ dacă este o alegere bună pentru naţionala de tineret, dar pentru această generaţie U21 îmi doresc să ajungă să facă performanţă în întreaga carieră, nu doar la o anumită vârstă”, a conchis „Baciul”.